Actualitate Internă

La ceas aniversar, Duda anunță că aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană va fi una dintre prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE

La ceas aniversar, Duda anunță că aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană va fi una dintre prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE

Marcând luni, 1 mai, a 19-a aniversare de la aderarea Poloniei la Uniunea Europeană, președintele polonez Andrzej Duda a punctat prioritățile pe care le va avea țara sa atunci când va deține președinția Consiliului UE. Printre prioritățile în cauză, se numără și una ce ține de parcursul european al R.Moldova. 

În timpul unui discurs, Duda a spus că Polonia se pregătește deja pentru președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care o va deține în prima jumătate a anului 2025.

"Una dintre prioritățile absolut cele mai importante ale președinției noastre în Uniunea Europeană va fi consolidarea cooperării cu Statele Unite, întărirea legăturilor euro-atlantice", a precizat președintele polonez, adăugând că se referă atât la cooperarea economică, cât și la cea de securitate.

Duda a menționat că el și premierul polonez Mateusz Morawiecki l-au informat pe președintele Statelor Unite, Joe Biden, despre această prioritate, atunci când liderul de la Washington se afla în vizită la Varșovia în luna februarie.

"Cooperarea cu Statele Unite este de o importanță fundamentală pentru noi și pentru construirea securității noastre", a spus Duda, citând sprijinul pentru Ucraina, prezența trupelor americane în Polonia și întărirea flancului estic al NATO ca exemple de acțiuni de securitate ale SUA.

Drept a doua prioritate a președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene, Duda a menționat eforturile pentru ca Ucraina, alături de R.Moldova, să devină parte a UE.

El a adăugat că inclusiv țările din Balcanii de Vest ar trebui acceptate în blocul european.

O altă prioritate a președinției poloneze constă în participarea la reconstrucția postbelică a Ucrainei, a transmis Duda. (sursa: The First News)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.