Controversatul primar al Chișinăului, rusofilul Ivan Ceban, care și-a luat în ultima vreme o alură înșelătoare de pro-european, a lansat un atac la adresa protestatarilor adunați de Partidul ȘOR, aliat de nădejde al Moscovei în demersurile de destabilizare a R.Moldova, reclamând mizeria și stricăciunile pe care le produc aceștia în capitală.
Deși românofob virulent, Ceban, fostul ideolog al PSRM-ului putinist care acum se alintă „Ion”, este îndopat cu bani de la București, mai ales de PSD, și culivat în cercurile politice românești, cu toate că este evident că acesta face jocurile Rusiei. Podul a atras atenția asupra acestui fapt în nenumărate articole. Linkuri la finalul textului. Totuși, aparenta râca iscată între rusofili merită semnalată.
„Informez toate partidele politice, inclusiv Partidul Şor care au vandalizat foarte mulţi copaci şi au încleiat prin toate parcurile şi toate aleele multe anunţuri cu scoci şi alte lucruri. Au intrat cu maşini de mare tonaj în alee, în parcuri. Rog să nu faceţi activităţi şi să nu distrugeţi alte bunuri. Rog poliţia să documenteze”, a spus Ceban în condițiile în care Șor pregătește alte proteste de amploare la Chișinău.
Podul a avertizat și în trecut că Ivan Ceban este principalul pion politic al Rusiei în R.Moldova și că– spre deosebire de Șor (fugar condamnat la închisoare, cunoscut de toată lumea drept un infractor notoriu), Ceban deține primăria Chișinăului și minte că ar fi ”pro-european” cu scopul de a rupe din voturile PAS și de a-i readuce la putere pe rusofili. Acțiunile lui Ceban sunt subversive și reprezintă atentate la securitatea națională (detalii AICI).
Reamintim că în cazul lui Ion Ceban, Agenția Națională de Integritate a stabilit recent încălcarea regimul juridic de declarare a averii și intereselor personale în ultimii 4 ani, acesta nedeclarând, între anii 2017-2019, venituri de 621.000 lei.
„Controlul s-a efectuat și pe numele membrilor familiei acestuia. Verificarea averii a fost realizată pentru perioada exercitării funcțiilor de consilier în Consiliul municipal Chișinău și deputat în Parlamentul RM, 01.08.2016-25.10.2019. Principalele debite stabilite subiecților controlului și-au avut sorgintea în alimentări de conturi avute în gestiune, achitări servicii în numerar, donații către un partid politic sau simpatizant politic, cumpărarea valutei străine în dolari SUA, achitarea tranșelor pentru automobil și alte cheltuieli în numerar”, a precizat ANI într-o notă recentă.
Constatarea ANI poate fi contestat în instanță.
„Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, acesta riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor elective, timp de 3 ani”, se spune în comunicatul ANI.
Deși s-a vorbit despe posibilitatea întreruperii mandatului lui Ceban nu este clar cum s-ar putea întâmpla asta, având în vedere că a devenit primar general al Chișinăului în urma alegerilor locale din 2019, deținând astfel o funcție electivă.