Actualitate Internă

Republica Moldova, ”justiție” cu premeditare! Dispar probele din dosarele lui Veaceslav Platon!

Republica Moldova, ”justiție” cu premeditare! Dispar probele din dosarele lui Veaceslav Platon!

Lovitură de teatru la Judecătoria Chișinău, acolo unde, în data de 2 mai, instanța a luat act de dispariția unui întreg probatoriu conținând înregistrări video şi audio care-l incriminează pe Veaceslav Platon în dosarul de corupere a mascaţilor din batalionul „Pantera”. 

În ședința în care urma să fie vizionat conținutul unui CD cu probele amintite, președintele instanței, Petru Păun, a anunțat că nu a putut lua act de existența niciunui CD înregistrat la dosar şi a presupus că acesta s-ar fi putut pierde ”pe drum”, în timp ce dosarul a fost transferat de la Curtea de Apel la Judecătoria Chişinău.

În mod ciudat, procurorul pe caz, Vitalie Codreanu, a declarat în şedinţă că există copii ale înregistrării, însă, invocând posibilitatea ca, în acest caz, să apară tot felul de interpretări privind veridicitatea probei, acuzatorul a propus ca procesul să continuie cu audierea martorilor pentru a evita tergiversarea examinării cauzei.

Din fericire, instanța Judecătoriei Chișinău nu a ținut cont de recomandările procurorului și a amânat dezbaterile până la data de 19 mai, cu solicitarea ca, în următoarele două săptămâni, să fie căutate și reconstituite toate probele dispărute din dosarul de corupție al cărui protagonist este Platon.

În dosarul judecat ieri, la Chișinău, Veaceslav Platon este învinuit de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”, acuzatorii suspectându-l pe Platon că, în urmă cu 7 ani, în timp ce se afla în detenție, ar fi coordonat prin telefon scoaterea a peste 205 milioane de lei din conturile companiilor Moldasig și Alliance Insurance Group. Potrivit unui alt capăt de acuzare ce i s-a adus, pe 22 decembrie 2016, aflându-se în biroul de aşteptare din incinta Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, Platon ar fi avut discuţii cu doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanţele de judecată. 

În cadrul discuţiilor, Veaceslav Platon le-ar fi promis gardienilor apartamente în Capitală, automobile şi câte 5.000 de euro pe lună pentru a-i permite acţiuni interzise în cadrul întâlnirilor cu avocaţii, inclusiv prin facilitarea accesului la un telefon mobil. Ulterior, apărătorii lui Platon au declarat că dialogul cu mascații nu a fost decât o glumă.

Iniţial, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Platon la 12 ani de închisoare. În 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentinţa şi a trimis dosarul la rejudecare. Instanța de apel și-a argumentat decizia prin faptul că lui Veaceslav Platon și presupusului său complice le-au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute de Codul de Procedură Penală, cum ar fi dreptul la un translator în limba rusă și dreptul de a beneficia de serviciile unui avocat ales.

Dosarul a ajuns în gestiunea lui Eugen Beşelea, dar magistratul nu a ajuns să ducă cauza la sfârşit, acesta regăsindu-se în lista judecătorilor cărora nu le-a fost prelungit mandatul după expirarea termenului de 5 ani.

Ulterior, examinarea dosarului a fost preluată de la zero de către magistratul Petru Păun, însă şedinţele sunt mereu amânate din cauza neprezentării periodice a avocaților lui Platon.

Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova după alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.