Actualitate Internă

VIDEO. Poliția îi avertizează pe cei care vor purta panglica imperialistă rusească de 9 mai: Fiecare încălcare va fi amendată

VIDEO. Poliția îi avertizează pe cei care vor purta panglica imperialistă rusească de 9 mai: Fiecare încălcare va fi amendată

Purtarea panglicii negru-oranj, cunoscută și sub numele de „Sf. Gheorghe”, fără ca aceasta să fie parte a unei distincții sau medialii, este în continuare interzisă și va fi i vor fi sancționate contravențional. Afirmația îi aparține șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă dedicate cadrului legal al desfășurării întrunirilor publice și însemnelor folosite la evenimentele dedicate zilei de 9 mai. 

Potrivit șefului IGP, și afișarea simbolurilor „Z”, „V”, reprezentative pentru agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina, va fi pedepsită.

„Vreau să fac o recomandare și solicitare către toți cetățenii ca să se conformeze cerințelor legale, stipulate foarte clar în cadrul legislativ, și să se conformeze cerințelor organelor de forță astfel încât să nu cadă pradă provocărilor venite din afară sau de la persoane cointeresate de a provoca astfel de situații ca ulterior să poartă răspundere pentru acest subiect. Fiecare caz în parte va fi documentat, examinat și constatat exact prin prisma legii”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Este absurd ca cineva să interpreteze că se permite portul dar se interzice confecționarea, păstrarea, comercializarea și așa mai departe. Norma din Codul contravențional nu are o ruptură, este o normă continuă, declarată constituțională. Exact recomandările care au fost făcute și anul precedent, înainte de nouă mai, le facem și astăzi pentru utilizarea acestor simbolistici”, a adăugat șeful Poliției.

Viorel Cernăuțeanu a remarcat și declarația, recent adoptată de Parlament, care constată că Federația Rusă poartă un război de agresiune ilegal în Ucraina din 2014, amplificat la 24 februarie 2022.

„Cunoaștem cu toții, de fapt, că această panglică bicoloră este simbolistica unor agresiuni militare care se desfășoară acum pe teritoriul Ucrainei. Pornind de la recomandările care au venit de la Comisia de la Veneția constatăm foarte clar că: „autoritățile Republicii Moldova sunt îndreptățite să argumenteze că afișarea simbolurilor utilizate de forțele armatei ruse în războul actual produc un pericol real și iminent de dezordine și o amentințare la adresa securității naționale”, a mai spus oficialul.

Declarațiile video pot fi accesate AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.