Actualitate Internă

VIDEO: Infractorul Șor și-a făcut campanie în Găgăuzia folosind cântăreții lui Putin care-i susțin crimele din Ucraina!

VIDEO: Infractorul Șor și-a făcut campanie în Găgăuzia folosind cântăreții lui Putin care-i susțin crimele din Ucraina!

Ilan Șor, infractorul fugar din Republica Moldova, și-a făcut campanie în Găgăuzia folosind resursele rusești recomandate de Rusia. Astfel, Nikolai Baskov, Filipp Kirkovov și Stas Mihailov, toți artiști de casă ai lui Putin, care sprijină invadarea Ucrainei și, în parte, au fost dați chiar în urmărire internațională pentru susținerea războiului, au cântat imnul Găgăuziei, cerând sprijin pentru Evghenia Guțul, în turul doi al alegerilor pentru bașkanul regiunii autonome. Videoclipul, în care Kirkorov și Baskov poartă tricouri cu inscripțiile: „Voce pentru Huțul - încredere în viitor”, „Victorie rapidă pentru Găgăuzia”, a fost publicat de liderul partidului Ilan Șor pe pagina sa de Facebook pe 6 mai, alături de un text în care le ridica ode celor trei artiști putiniști: „Le mulțumesc bunilor mei prieteni Nikolai Baskov, Philip Kirkorov și Stas Mihailov pentru imnul Găgăuziei, interpretat într-un mod unic”, 



Evghenia Guțul a cheltuit cea mai mare suma in campania electorala, aproximativ 1,8 milioane de lei moldovenești, cu 230 de mii de lei mai mult decât toți ceilalți candidați împreună. Liderul primului tur al alegerilor din Găgăuzia, Grigori Uzun, a cheltuit în campania electorală de 7 ori mai puțin decât Guțul.

Cine sunt artiștii lui Putin care au făcut campanie pentru Șor în Găgăuzia?

Cântărețul Nicolai Baskov a dobândit statut de „suspect” în Ucraina, iar instanța de judecată a dat undă verde pentru arestarea acestuia, după ce interpretul și-a manifestat susținerea pentru invazia Ucrainei de către Rusia. 
Nikolai Baskov a postat pe pagina sa de instagram un colaj foto, în care este menționat că „Rusia nu începe războiul, Rusia îl termină”. În descriere acesta a declarat că „Operațiunea militară specială a Rusiei asupra Ucrainei corespunde în totalitate cu legislația internațională. Scopul aceste operațiuni este: viața pașnică în Donbas, denazificarea și demilitarizarea Ucrainei”.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, spunea, în martie anul trecut, cu referire la Baskov: „Mă adresez către dumneavoastră fără zâmbet teatral, fără șmecherie. La ce bun toate astea? Aș spune mai multe, însă funcția nu-mi permite. Într-un stat de drept, reprezentanții organelor de drept sunt nevoiți să adopte decizii justificate fără nicio excepție. Prin urmare, nici statutul dvs procesual nu poate fi o excepție. Prin acțunile dvs ați făcut propagandă, ați justificat războiul, ați chemat la moarte în Ucraina și noi nu putem ignora aceste fapte. Conștientizați că îndemnul pe care l-ați făcut pe rețelele de socializare – înseamnă milioane de cetățeni ruși „infectați” de „opinia” dumneavoastră”, a scris procurorul general al Ucrainei.
În replică, Nikolai Baskov a declarat că îi dorește același lucru Irinei Venediktova, nu doar să fie deschis pe numele ei o cauză penală, dar să fie adusă direct în fața tribunalului, acuzând-o că susține fascismul în Ucraina și atacurile cu arme biologice, adică fix narativele lui Putin.
„Irina Venediktova, sper, că în timpul apropiat, pe dvs. tot acest lucru vă așteaptă. Doar că nu numai urmărire penală și judecata, ci direct în fața tribunalului, din cauza acțiunilor efectuate împotriva poporului dvs și pentru susținerea experimentelor cu armele biologice pe teritoriul vostru. Și desigur pentru susținerea fascismului, la nivel de stat”, a declarat Baskov.

Cântărețul Filip Kirkorov este unul dintre artiștii ruși care au rămas loiali regimului Putin după ce Rusia a invadat Ucraina, fiind supranumit chiar ”cântărețul lui Putin”. El a acuzat europenii că ar permite suprimarea libertății de exprimare şi dosarele politice în Ucraina. Declarațiile au fost făcute anul trecut, în contextul arestării cumătrului lui Vladimir Putin, oligarhul ucrainean Victor Medvedciuk, care este şi prietenul artistului. Kirkorov a făcut apel către liderii din Occident, inclusiv la Emmanuel Macron şi Joe Biden, declarând că ei nu închid canalele care îi critică şi nu îşi arestează oponenții, dar permit asemenea situații în Ucraina.

Kirkorov a calificat reţinerea lui Medvedciuk drept răfuială: „O susțin pe prietena mea, Oxana Marchenko (n. red.: soția lui Medvedciuk) în activitatea ei contra torturii și violenței, de care depinde acum viața și libertatea celor reținuți politic, iar în ultimele zile și a prietenului meu. Politicienii europeni, Parlamentul European, vedeți ce se petrece în Ucraina? Admiteți că, eventual, Emmanuel Macron o aruncă după gratii pe Marine le Pen pentru alte viziuni? Dumneavoastră, președinte Biden, o să închideți canalul FoxNews doar pentru că vorbește lucruri neplăcute despre politica pe care o aveți? De ce permiteți asta în Ucraina?”.

Stas Mikhailov, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre cei mai populari cântăreți ruși, ajungând în 2011 pe primul loc, în privința câștigurilor artiștilor din Rusia, cu un venit anual de 20 de milioane de dolari, potrivit revistei Forbes. În ciuda acestui fapt, muzica sa este adesea etichetată ca fiind grețoasă iar Mikhailov rămâne un simbol al prost-gustului pentru mulți critici, care l-au etichetat drept „cântăreț de restaurant”. În 2013, într-o ceremonie în care s-a fotografiat alături de Putin, Mikhailov a fost distins de dictatorul rus cu titlul de ”Artist de onoare al poporului”, iar în februarie 2023, cântărețul a participat la spectacolul de propagandă organizat de Putin la complexul sportiv Lujniki din Moscova.

Legat de războiul din Ucraina, Mikhailov a spus că este mândru că este rus și i-a îndemnat pe alții să nu tacă în privința asta. Artistul a negat că Rusia este în război cu Ucraina. ”Rusia desfășoară o operațiune specială de demilitarizare și denazificare. Ea îi eliberează pe frații noștri de „oamenii” care nu o pot controla, de „oamenii” care o duc în abis” a afrmat anul trecut Mikhailov, solicitând rușilor să-l susțină necondiționat pe Putin și numind sancțiunile vestului drept ”un război al Occidentului împotriva Rusiei”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.