TVR Moldova relatează despre formul exorbitant organizat recent de Primăria Chișinău, timp de trei zile, într-un hotel de lux, eveniment la care au participat peste 4000 de invitați. Instituția nu a comunicat mai nimic despre cheltuielile uriașe făcute cu această ocazie, dar licitaţiile indică faptul că, pentru organizarea evenimentului, Primăria are de achitat facturi de aproape patru miloane de lei. Analiștii politici au opinat că evenimentul fastuos a fost mai degrabă o investiţie în promovarea imaginii primarului, Ivan Ceban, în an electoral, decât în soluţionarea problemelor oraşului.
„Îşi face promovare pentru că nu-l interesează dezvoltarea oraşului. Acolo se discută de nişte lucruri cosmice pe care domnul Ceban nu le aplică, la fel ca şi programul său electoral”, a opinat Valeriu Pașa, expert în cadrul organizației WatchDog.
„Problema este dacă agenda acestui forum a fost axată pe interesele oraşului şi mai puţin pe interesele de partid. E clar că domnul Ceban foloseşte funcţia sa pentru a face propagandă, pentru a promova propriul partid, dar până la o anumită limită aceste acţiuni nu sunt contra legii”, a precizat și analistul politic Anatol Țăranu.
În ultima perioada, primarul Ion/Ivan Ceban organizează săptămânal conferinţe de presă de la sediul partidiului pe care şi l-a creat şi se axează pe subiecte politice, mai arată TVR Moldova.
Formațiunea lansată de primarul Chișinăului, Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), ar fi finanțat de Kremlin pentru a destabiliza Republica Moldova, arata, toamna trecută, un raport al Trezoreriei SUA.
În România, Ceban are legături apropiat cu politicieni relevanți, în special de la PSD, printre care fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, astăzi deputat PSD și judecat în mai multe dosare de corupție, sau primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Într-o vizită pe care a efectuat-o în România la începutul acestui an, edilul Chișinăului a fost primit de către Marcel Ciolacu (președintele PSD și al Camerei Deputaților) și senatorul PSD Paul Stănescu, miniștrii Cseke Attila și Alexandru Rafila, Hubert Thuma (președintele CJ Ilfov), Ionel Arsene (șeful CJ Neamț), Petre Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău).
Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Radu Mihaiu (Sectorul 2), Robert Negoiță (Sectorul 3), Cristian Piedone (fost primar al Sectorului 5, acum la închisoare), Soós Zoltán (Târgul Mureș), Gabriel Pleșa (Alba Iulia), Tiberiu Iacob-Ridzi (Petroşani), Florin Oancea (Deva) sunt alți primari cu care s-a întâlnit Ion Ceban, potrivit unei liste realizată de G4 Media.
Politicianul moldovean care a făcut carieră inițial în partidul pro-rus condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon. La rândul său a avut poziții politice pro-Putin și pro-Moscova.
După plecarea, în 2021, din formațiunea socialiștilor lui Igor Dodon, Ion Ceban a virat-o către o politică pro-românească și pro-europeană. Schimbarea de abordare a partidului pe care l-a înființat, Mișcarea Alternativa Națională, nu este crezută de către Trezorerie SUA, arată Deutsche Welle.
„Deși eforturile de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze acțiuni pentru a readuce la putere un guvern pro-rus.
Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin (Yuriy Igorevici Gudilin, personaj aflat pe lista de sancțiuni a SUA – n.r.) a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN).
Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului Republicii Moldova.
Printre eforturile sale de a submina guvernul, echipa lui Gudilin a plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această «fabrică de troli»”, se arată în raportul american, citat de DW AICI.