Actualitate Internă

Partidul oligarhului fugar Șor, la un pas de a fi scos în afara legii? Cazul este examinat la Curtea Constituțională

Partidul oligarhului fugar Șor, la un pas de a fi scos în afara legii? Cazul este examinat la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională (CC) de la Chișinău a examinat miercuri, 10 mai, sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor, formațiunea pro-rusă condusă de Ilan Șor, fostul primar de Orhei și actualmente fugar în Israel.

Înalta Curte a decis astăzi amânarea examinării cererii, judecătorii constituționali urmând să se întrunească într-o nouă ședință joi, 11 mai, de la ora 10:00.

Tot astăzi, Curtea a respins cererile avocaților Partidului Șor de audiere a martorilor, însă a admis cererea de amânare a ședinței pentru a se familiariza cu noile materiale prezentate de reprezentanții Executivului.

Aceștia din urmă au solicitat instanței să atașeze cauzei deciziile CEC a Găgăuziei privind constatarea încălcărilor comise de candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul, la alegerile din regiunea autonomă, care au loc în această perioadă.

Precizăm, pentru context, că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI), au efectuat duminică, 7 mai, mai multe acțiuni de urmărire penală în cadrul unui dosar privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului Șor în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la alegerile din UTA Găgăuzia.

Potrivit CNA, în perioada lunii martie curent, Evghenia Guțul, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună ştiinţă mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii.

Toate demersurile Partidului Șor din cadrul ședinței au fost respinse

În cadrul ședinței, magistrații CC au respins mai multe demersuri ale apărării. Printre solicitări se număra amânarea ședinței pentru o altă zi, astfel încât și vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, să poată fi prezentă.

Alt demers respins a fost cel prin care se solicita audierea unor demnitari de rang înalt, precum Maia Sandu, Igor Grosu, Dorin Recean, Dumitru Alaiba, Ana Revenco, Oazu Nantoi, Lilian Carp, Mihai Popșoi și Olease Stamate, precum și fostei prim-ministre Natalia Gavrilița și foștii miniștri Sergiu Litvinenco și Andrei Spînu.

Un alt demers se referea la audierea șefilor Procuraturii Generale, CNA, SIS, precum și reprezentanții Promo-LEX, CRJM, IPRE și a președintelui Platformei „DA”, Dinu Plîngău.

Amintim că în noiembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova a depus la CC o sesizare în care solicita verificarea constituționalității Partidului Șor.

Conform sesizării Executivului, „prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

La acea vreme, Șor declarase că interzicerea formațiunii ar însemna un atentat asupra pluralismului de opinie și lezarea drepturilor alegătorilor care şi-au dat votul pentru formațiune.

Înregistrarea video a ședinței Curții de miercuri, 10 mai, poate fi urmărită AICI.

Precizăm că Partidul Șor este cel care organizează protestele anti-guvernamentale care au avut loc în ultimele luni în Republica Moldova și în cadrul cărora au loc încercări de destabilizare a ordinii publice prin blocare temporară de trasee și aducerea de obiecte interzise la manifestații.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.