Actualitate Internă

Candidata ȘOR a câştigat alegerile din Găgăuzia / Formațiunea rusofilă a Evgheniei Guțul este însă suspectată de grave fapte de corupție, validarea ei în funcția de bașcan rămânând incertă

Candidata ȘOR a câştigat alegerile din Găgăuzia / Formațiunea rusofilă a Evgheniei Guțul este însă suspectată de grave fapte de corupție, validarea ei în funcția de bașcan rămânând incertă

Candidata controversatului Partidului ŞOR, pro-rus, a câştigat alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei în faţa contracandidatului său de la socialişti Grigorii Uzun, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, dar validarea Evgheniei Guțul ar putea fi pusă sub semnul întrebării întrucât pe de o parte, procurorii cercetează ŞOR pentru fapte grave de corupție, inclusiv influențarea electoratului, iar pe de altă parte, partidul ar putea fi scos în afara legii de Curtea Constituţională.

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a publicat duminică seara rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcţia de başcan. Potrivit Comisiei, pentru socialistul Grigorii Uzun şi-au dat votul 24.913 alegători, adică 47,61 la sută, în timp ce pentru Evghenia Guţul au votat 27.376 de alegători, adică 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ŞOR” a acumulat cele mai multe voturi, relatează NewsMaker.

Comisia din Găgăuzia a precizat că datele preliminare se bazează pe informaţiile furnizate verbal de birourile şi secţiile de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, care s-a desfăşurat duminică, au participat 47.981 persoane, prezenţa la vot fiind de 54,56%. Pentru ca alegerea guvernatorului să aibă loc, cel puţin o treime dintre alegătorii incluşi pe listele electorale trebuie să participe la al doilea tur. Din acest punct de vedere, scrutinul ar fi valid.

Însă organele de cercetare au efectuat pe 7 mai și 13 mai acțiuni de urmărire penală în cadrul unui dosar privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului „Șor" în vederea determinării acestora de a vota candidatul formațiunii la funcția de bașcan al Găgăuziei.

Potrivit materialelor acumulate și rezultatelor investigațiilor operate pe caz, s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat, precum și grupul său de inițiativă ar fi acceptat cu bună știință mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 de lei. PODUL a scris AICI.

Pe de altă parte, potrivit news.ro, Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra unei sesizări privind scoaterea în afara legii a Partidului „ŞOR”. Cabinetul de miniştri condus de fostul premier Natalia Gavriliţa a aprobat, la 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei a propus verificarea constituţionalităţii Partidului „ŞOR”. Ministrul Justiţiei de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până atunci, formaţiunea politică ar fi acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi ar pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Poliția a sesizat ulterior Consiliul Electoral Central din UTA Găgăuzia, însă membrii acestuia au boicotat ședința în cadrul căreia urmau să decidă dacă Evghenia Guțul urmează să fie exclusă său rămâne în cursa electorală

SURSE: news.ro, ziarulnational.md, Podul.md

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.