Actualitate Internă

16 mai, o zi de doliu pentru națiunea română: 211 ani de la prima anexare a Basarabiei de către Rusia. Liga Studenților organizează evenimente comemorative în 5 orașe ale Țării, inclusiv la Chișinău

16 mai, o zi de doliu pentru națiunea română: 211 ani de la prima anexare a Basarabiei de către Rusia. Liga Studenților organizează evenimente comemorative în 5 orașe ale Țării, inclusiv la Chișinău

Liga Studenților vă invită mâine, 16 mai, la comemorarea a 211 ani de la prima anexare a Basarabiei de către Imperiul Rus din 1812. Vom organiza evenimente în 5 orașe ale Țării concomitent: București, Chișinău, Craiova, Iași și Cluj-Napoca de la ora 19:30. 

La data de 16 mai 1812 se încheia războiul ruso-turc care a durat 6 ani, din 1806, cu Tratatul de Pace de la București, semnat la hanul lui Manc Bei. Prin acest act Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus partea de est a Țării Moldovei, denumită integral Basarabia în mod abuziv, doar partea sudică a teritoriului purtând acest nume. Imperiul Otoman a încălcat dreptul internațional căci nu putea să cedeze teritoriul unui stat vasal, care avea un grad mare de autonomie, dar n-a contat pentru Rusia țaristă, care a pretins acest teritoriu. 

A urmat impunerea unei politici masive de rusificare și deznaționalizare a românilor din această regiune. Ziua de 16 mai este o zi de doliu pentru națiunea română.

Vino alături de noi să condamnăm anexarea ilegală a Basarabiei de către ruși în 1812!

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.