Actualitate Internă

VIDEO. Putin va fi arestat dacă pășește în R.Moldova. Maia Sandu: „Vom respecta decizia CPI”. Ce spune despre agenții de influență ai Rusiei din Biserică

VIDEO. Putin va fi arestat dacă pășește în R.Moldova. Maia Sandu: „Vom respecta decizia CPI”. Ce spune despre agenții de influență ai Rusiei din Biserică

Președintele rus, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, întrebată fiind ce vor face autoritățile moldovene într-o astfel de situație, având în vedere că Putin este pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională (CPI).

„Știți că Vladimir Putin este acuzat de Curtea Instituțională Penală. Dacă vine în Moldova, ar fi arestat?”, a fost întrebarea unui jurnalist de la Euronews.

„Da. Republica Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții”, a răspuns șefa statului.



Precizăm că, în luna martie a acestui an, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin și a Comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de crime de război și deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina. Hotărârea obligă cele 123 de state membre ale Curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată, dacă președintele rus va intra pe teritoriul lor.

Sandu: Este clar că o parte din Biserică lucrează sau sprijină în mare măsură Rusia

Maia Sandu a mai fost întrebată cine sunt agenții de influență ai Rusiei în Republica Moldova și dacă este de părere că Biserica Ortodoxă are o orientare rusească.

„Este clar că o parte din Biserică lucrează sau sprijină în mare măsură Rusia, din nefericire unii dintre ei sprijină chiar războiul. Totodată am văzut că Biserica și șeful Bisericii au spus că nu sprijină războiul. Deci Biserica reprezintă opinii diferite”, a răspuns Maia Sandu. 

Potrivit Maiei Sandu, sunt oameni în politică și în afara politicii „care lucrează în continuare pentru Rusia”.

„Ne consolidăm instituțiile, ne reformăm serviciile de informații, elaborăm o nouă strategie de securitate pentru țară ca să fim siguri că statul nostru devine suficient de puternic că să nu permitem unor astfel de oameni să ne submineze statul și eforturile și interesul Republicii Moldova.

Știți că pentru moment există un grup infracțional, corupt, care este condus de o persoană care a fost condamnată pentru fraudă în sectorul bancar și care se ascunde acum în Israel. El este reprezentantul principal al tentativelor rusești de destabilizare a țării.

Instituțiile noastre documentează, strâng probe și sperăm să vedem mai multe rezultate ale acestei activități ca să ne ocupăm de cei care lucrează împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne submineze eforturile și care servesc intereselor rusești în țara noastră”, a mai spus șefa statului.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.