Actualitate Internă

FOTO. Încă o fereastră spre UE. A fost inaugurat un nou pod peste Prut: Leova-Bumbăta, al șaptelea punct de frontieră dintre România și R. Moldova

FOTO. Încă o fereastră spre UE. A fost inaugurat un nou pod peste Prut: Leova-Bumbăta, al șaptelea punct de frontieră dintre România și R. Moldova

Un nou punct de trecere al frontierei dintre Republica Moldova și România (al șaptelea) a fost inaugurat marți, 23 mai, în dreptul localităților Leova (R. Moldova) și Bumbăta (România). Potrivit Serviciului Vamal al R. Moldova, începând de astăzi prin punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta vor traversa gradual microbuze, autoturisme și camioane cu greutatea de până la 3,5 tone.

Treptat, fluxul va fi deschis și pentru camioane care transportă mărfuri. Procesarea va avea loc pe timp de zi, până când va fi asigurată conectarea la rețele naționale de energie electrică. Momentan, activitatea PTF este asigurată cu generatoare electrice.

Circulația se va face pe pontoane care leagă cele două maluri ale Prutului, pe artere de control, una destinată ieșirii din R. Moldova și alta pentru formalitățile de intrare.

Leova-Bumbăta este al șaptelea punct de trecere a frontierei cu România

„Operaționalizarea acestuia va fluidiza traficul transfrontalier, reducând timpul de așteptare la celelalte șase PTF rutiere care acum sunt mai solicitate - Sculeni, Leușeni, Giurgiulești, Cahul, Costești și Lipcani”, susține Serviciul Vamal.

Potrivit instituției, în ultima perioadă economia Republicii Moldova s-a reorientat spre piața europeană, iar România a devenit în acest sens cel important partener comercial. 

„În tot acest timp, peste Prut nu a fost construit nici un pod nou și nu a fost deschis nici un punct nou de trecere. Totodată, din anul 2014, după ce Republica Moldova a obținut regim liberalizat de vize numărul persoanelor și mijloacelor de transport care au traversat frontiera de stat s-a dublat ajungând la aproape 10 milioane de călători și peste 3 milioane de mijloace de transport.

Astfel, punctul de trecere Leova-Bumbăta va oferi cetățenilor și agenților economici din raioanele Leova, Cantemir, Hăncești, Cimișlia, U.T. Găgăuzia, Basarabeasca, Căușeni, Ialoveni, Anenii Noi și Stefan Vodă, o nouă cale de acces spre România și spațiul UE”, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal, care menționează că birourile mobile amplasate în acest punct de trecere au fost donate Serviciului Vamal de către Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, iar în aceste spații își vor desfășura activitatea de serviciu vameșii și polițiștii de frontieră din Republica Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.