Actualitate Internă

Procuratura generală solicită ridicarea imunității șoristei Marina Tauber pentru a fi arestată

Procuratura generală solicită ridicarea imunității șoristei Marina Tauber pentru a fi arestată

Procuratura Generală a solicitat ridicarea imunității deputatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, a precizat președintele Parlamentului R.Moldova, Igor Grosu, în ședința de joi a Legislativului. 

Potrivit lui Grosu, conform cererilor depuse de procurorul general interimar, Ion Munteanu, se solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatei „în vederea reținerii, arestării și trimiterii în judecată penală pe cauza acceptării cu bună știință a finanțării partidului politic și a concurentului electoral de un grup criminal organizat în perioada 2021 - 2023, dar și falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în perioada alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți din noiembrie 2021”.

Marina Tauber a candidat atunci la funcția de primar al municipiului Bălți, dar a fost eliminată din cursa electorală înaintea turului doi de scrutin, Comisia Electorală Centrală invocând „folosirea a fondurilor financiare nedeclarate de cel puțin 34 de mii și depășire plafonului maxim stabilit de către CEC cu cel puțin 9000 de lei”.

De asemenea, Tauber ar fi acceptat, cu bună știință, finanțare din partea unui grup criminal organizat Partidul Șor, în perioada iulie 2022- mai 2023.

Cererile semnate de procurorul general interimar, Ion Munteanu, au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care urmează să stabilească procedura de examinare. 

Nu este însă pentru prima dată când procurorii cer ridicarea imunității deputatei Șor. Procedura prevede că fiecare cerere trebuie să fie examinată și aprobată separat, mai întâi în Comisia juridică a Parlamentului și apoi în ședința plenară.

 În iulie 2022, parlamentara Partidului Șor a fost reținută și pusă sub învinuire pentru două infracțiuni. Este vorba despre acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru primul semestrul al anului curent, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

În prezent Marina Tauber este plasată în arest la domiciliu, fiind reținută la începutul lunii mai pe Aeroportul internațional Chișinău, înainte de a lua avionul cu destinația Chișinău - Tel Aviv.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.