Actualitate Internă

VIDEO. Concluziile summitului Comunității Politice Europene. Maia Sandu menționează sumele uriașe pe care le va primi Chișinăul din partea Uniunii Europene. Președinta s-a angajat să nu renunțe la regiunea transnistreană în parcursul european al R.Moldova

VIDEO. Concluziile summitului Comunității Politice Europene. Maia Sandu menționează sumele uriașe pe care le va primi Chișinăul din partea Uniunii Europene. Președinta s-a angajat să nu renunțe la regiunea transnistreană în parcursul european al R.Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat, luni, concluziile summitului Comunității Politice Europene care a avut loc, pe 1 iunie, la Castelul Mimi din Bulboaca, cu participarea a aproximativ 50 de șefi de stat și/sau de guvern și înalți oficiali europeni. 

Beneficiile pe care evenimentul le-a adus Republicii Moldova depășesc cu mult costurile de organizare, a precizat Maia Sandu, prezentând o serie de decizii care vor determina o integrare mai rapidă a ţării în comunitatea politică și economică europeană.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înfiinţat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întruneşte liderii europeni cu scopul a discuta şi a identifica soluţii pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea şi rezilienţa energetică. Pentru R.Moldova a fost cel mai important eveniment de politică externă al anului.

Maia Sandu: „Uniunea Europeană ne ajută să sporim capacitatea de apărare și să modernizăm armata noastră, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în valoare totală de 87 de milioane de euro. În aceste zile, Moldova a primit prima donație de echipamente moderne pentru sistemul de apărare. În cadrul summitului, am convenit cu președintele Ucrainei, domnul Zelenski, că în cel mai scurt timp va fi semnat acordul bilateral de construcție a podului Cosăuți-Iampol. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că planul de dezvoltare economică și investiții, destinat Republicii Moldova, inițiat în iunie 2021, va crește de la 600 de milioane la 1.600 de milioane de euro. Respectiv, țara noastră va putea să participe la mai multe programe destinate sectorului privat și proiectelor investiționale”

„Evenimentul de la 1 iunie a demonstrat că aderarea la UE este tot mai aproape și aduce beneficii concrete oamenilor. Doar în familia europeană putem fi siguri de pace și stabilitate în țara noastră. Vocea noastră contează când se iau decizii importante. Trebuie să muncim împreună, consecvent, pentru a reuși să deschidem cât mai curând negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Să depunem toate eforturile necesare, fiecare acolo unde se află, instituții și cetățeni, pentru a moderniza infrastructura, pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate și educație, pentru a îmbunătăți calitatea mediului în care trăim și a crește nivelul de trai al tuturor. Avem în față un drum clar, știm unde mergem, vrem să construim Moldova europeană acasă! Pentru a reuși, avem nevoie de unitate, de alegeri înțelepte și de foarte multă muncă”. VIDEO mai jos



 

Reamintim că, în debutul summitului, Maia Sandu a precizat că Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în parcursul său european. 

„Lucrăm pe ambele dimensiuni: și îndeplinirea așteptărilor, condițiilor formulate de către Comisia Europeană, realizarea programelor de reforme, și lucrul pe soluționarea conflictului transnistrean”, a declarat că Maia Sandu într-o conferință de presă.

„Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom crește standardele de viață ale cetățenilor, cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea țării”, a mai spus șefa statului.

 

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.