Până la urmă, Tiraspolul a venit cu un răspuns la legea privind separatismul. Așa cum a promis Krasnoselski, liderul autoproclamat al regiunii transnistrene separatiste, ,,autoritățile regionale" au adus modificări codul penal și-i vor urmări în ”justiție” pe toți cei care aplică legea privind separatismul împotriva transnistrenilor. Așa-zisa reglementare penală promovată de regimul neconstituțional de la Tiraspol prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare. Prima lectură a modificărilor a fost deja aprobată.
La Tiraspol, extremismul este definit ca fiind "infracțiuni comise din motive de ură politică, ideologică, rasială, națională, religioasă sau de dușmănie împotriva oricărui grup social" și se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani.
Organul legislativ al regiunii transnistrene e așa-zisul ,,Sovietul Suprem", care a votat în primă lectură o listă de infracțiuni care urmează să fie adăugate la așa-numita lege privind extremismul. Acest este răspunsul Tiraspolului la legea privind separatismul adoptată anterior de Parlamentul de la Chișinău, scrie portalul Zona de Securitate.
În timp ce așa-numita "lege privind contracararea activității extremiste" enumeră acum 8 presupuse infracțiuni extremiste, numărul acestora va crește la 29 după ce modificările propuse vor fi votate în lectură finală. Printre acestea se numără: limitarea libertății de întrunire; denigrarea presupuselor simboluri "de stat"; apelul la schimbarea violentă a regimului; terorismul; personificarea unor oficiali sau pretinderea de a fi un oficial de stat, insultarea presupuselor autorități etc.
După ce Chișinăul a anunțat că separatismul va fi pedepsit prin lege, Tiraspolul a promis că va veni cu un răspuns și a declarat că legea în cauză ar putea "crea o situație dificilă" în procesul de negocieri în problema transnistreană.
Inițiativa separatiștilor de modificare a "legii" privind combaterea activității extremiste a fost anunțată la 17 mai 2023 de către așa-zisul procuror general regional, Anatol Gurețchi, care este cercetat penal de către procuratura moldovenească pentru cazuri speciale. Acesta și-a justificat decizia prin dorința de a proteja existența pseudo-republicii nerecunoscute.
Pentru a ne aminti, Gurețchi a fost cel care a anunțat în martie că așa-numitul Minister al Securității de Stat (MGB) ar fi împiedicat un act ”terorist” în Transnistria. Potrivit primei versiuni a procuraturii locale, atacul ar fi fost pregătit de serviciile speciale ucrainene împotriva oficialilor transnistreni.
Ulterior, s-a zvonit și despre pregătirea unui atac împotriva reprezentanților misiunii OSCE, care vizitează în mod regulat regiunea controlată de Rusia genocidară. Ucraina a negat acuzațiile, iar Chișinăul a cerut ca Tiraspolul să-i predea pe cei reținuți. Biroul pentru Reintegrare a declarat că incidentul ar putea face parte dintr-un plan rusesc de destabilizare a situației din Republica Moldova și de restricționare a accesului oficialilor străini în regiune – detalii AICI.