Actualitate Internă

FOTO: Rusia îi mituiește pe găgăuzi cu DOLARI, nu cu ruble! Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor cadouri otrăvitoare. De ce tolerează autoritățile de la Chișinău astfel de practici?

FOTO: Rusia îi mituiește pe găgăuzi cu DOLARI, nu cu ruble! Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor cadouri otrăvitoare. De ce tolerează autoritățile de la Chișinău astfel de practici?

Încă din dimineața zilei de 14 iunie, mai mulți cetățeni din Comrat, în special pensionari, s-au bulucit în fața Comitetului Executiv al așa-zisei Găgăuzia. Un jurnalist al portalului Nokta.md, portal pro-european de știri din Găgăuzia, a decis să afle ce se întâmpla acolo. S-a dovedit că locuitorii găgăuzi primeau bani din Rusia, dar nu în ruble rusești, ci în valută......americană. 

Cei de la Nokta.md au surprins când se plăteau sume cuprinse între 100  și 500 dolari. Jurnaliștii au constatat că oamenii se adunaseră în sala în care se întrunesc de obicei Comitetul Executiv și Adunarea Populară. Ceea ce le-a atras imediat atenția au fost bancnotele de dolari în dosare transparente. Acestea erau așezate pe masă, iar în apropiere se aflau oameni cu pașapoarte.

O asistentă socială a Primăriei Comrat, membră a așa-zisului ,,Consiliu de Bătrâni", pregătea dosarele pentru a fi distribuite. Acestea conțineau banii și o fișă cu datele fiecărui beneficiar. Oamenii își arătau pașapoartele, luau banii și plecau. 

Nokta.md a stat de vorbă cu președintele așa-zisului ,,Consiliului de Bătrâni din Găgăuzia", care era și el prezent în sală. Potrivit lui, ambasada Rusiei distribuie bani categoriilor de cetățeni ai autonomiei, nevoiași și vulnerabili din punct de vedere social, în baza unor cereri care conțin următoarele certificate: Cu privire la starea de sănătate de la medicul de familie, componența familiei, venituri, locul de reședință. Consiliul bătrânilor trimite aceste certificate la Ambasada Rusă, unde sunt selectați beneficiarii. "Pe baza acestor documente, o dată pe an, rezidenții vulnerabili primesc asistență financiară. Suma depinde de diagnosticul bolii, întocmit de medicii de familie, de la 100 la 500 de dolari", ia declarat jurnaliștilor de la Nokta.md, președintele așa-zisului Consiliu. 

Potrivit lui, în acea zi doar locuitorii din raionul Comrat, circa 50 de persoane au primit banii de la Ambasada Rusiei, iar în zilele următoare vor primi banii și locuitorii din raioanele Vulcănești și Ceadîr-Lunga. În total fiind vorba de 120 de persoane din întreaga așa-zisă Găgăuzie. Faptul primirii banilor de la Ambasada Rusiei este confirmat de o chitanță semnată de fiecare beneficiar, în care sunt indicate datele din pașaportul acestuia. 

Întrebările care se impun

Podul.md ridică o întrebare cât se poate de legitimă: de când o ambasadă sau o misiune consulară străină, mai ales cea a statului terorist Federația Rusă, are atribuții și competențe în a oferi compensații sociale cetățenilor altui stat, cetățeni ai Republicii Moldova? 

Nu cumva aceste așa-zise ,,ajutoare” reprezintă o șpagă (dar și un exercițiu de imagine) pentru momirea cetățenilor găgăuzi în jocurile murdare ale Rusiei, care se derulează chiar în aceste momente în regiunea autonomă? (Le reamintim găgăuzilor că în anii Marii Foamete, 1946-1947, genocid organizat de Rusia, în satele locuite de găgăuzi s-au înregistrat cele mai multe cazuri de canibalism).  

De ce Chișinăul tolerează de ani și ani de zile aceste mere otrăvitoare rusești oferite cetățenilor R.Moldova? Înțelege oare Chișinăul că în, schimbul merelor otrăvitoare, Rusia va cere/rupe o noua halcă din teritoriul sfârtecat al R.Moldova (adică din trupul sfârtecat al României)?

Răspunzând la întrebările de mai sus, ar avea sens să ne întrebăm și de ce găgăuzii iubesc mai mult cele câteva sute de dolari oferite anual de Rusia decât investițiile de milioane în infrastructură, drumuri și economia locală pe care le face Bucureștiul, SUA și întreaga UE în așa-zisa UTA?

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.