Actualitate Internă

Maia Sandu lansează, de la Washington, un atac dur la adresa statelor democrate care ascund penali fugari și bani furați din R.Moldova

Maia Sandu lansează, de la Washington, un atac dur la adresa statelor democrate care ascund penali fugari și bani furați din R.Moldova

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a salutat, la Washington, în cadrul discursului rostit la Conferința Internațională Anticorupție 2022, decizia guvernului SUA de a plasa pe listele de sancțiuni doi dintre cei mai notorii penali moldoveni, care fac și în prezent jocurile Moscovei, urmărind, firește, propriile interese, prin destabilizarea situației politice și economice din R.Moldova.

În același timp însă, Maia Sandu a atras atenția că R.Moldova nu poate face mari progrese în pedepsirea vinovaților pentru marile fapte de corupție și fraudă atât timp cât există stări democrate care nu doar permit „mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore”, ci îi și adăpostesc, pe termen nelimitat, pe autorii unor jafuri istorice.

Este vorba despre Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care ar fi fugit, în iunie 2019, din Moldova prin regiunea transnistreană, controlată de un regim separatist pro-rus, fiind ajutați ulterior de politicieni influenți și corupți de la Kiev. În prezent, Șor se află în Israel, având și cetățenie israelianp, iar Plahotniuc, conform ultimelor informații, s-ar afla în Ciprul controlat de Turcia, arată DW într-un articol recent. 

Maia Sandu, fragmente din discursul rostit la Washington (video AICI):

Corupția, mai ales în funcțiile politice, a avut un efect devastator asupra Moldovei. În 2014, țara noastră a trecut prin cea mai mare fraudă bancară din istorie, raportată la produsul intern brut al statului. Aproape 12% din PIB-ul țării au fost furate, în câteva luni. (...)

Din experiența noastră, vă pot spune că sancțiunile ajută. Salut, în acest context, decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni doi escroci notorii,  organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească. Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Fac un apel către alte țări să urmeze acest exemplu de sancțiune.

Cu toate acestea, nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore. (...)

Am pornit procesul de restabilire a integrității și independenței justiției noastre. Unii oficiali corupți au fost arestați. Alții au fugit din țară. Unele bunuri – cum ar fi Aeroportul din orașul Chișinău,  capitala țării, preluat în mod fraudulos – sunt treptat restituite statului și oamenilor.

Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. ”

La sfârșitul lunii octombrie, Departamentul de Trezorerie al SUA a decis să impună sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.

Sancțiunile, intrate imediat în vigoare, înseamnă că orice active pe care le-ar deține în SUA Plahotniuc și Șor sau alte persoane în numele lor sunt înghețate și trebuie raportate Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei americane.

În afară de fostul lider al Partidului Democrat și de liderul Partidului Șor, care au fugit din Republica Moldova în 2019, mai sunt vizate alte șapte persoane și 12 entități, inclusiv soția lui Ilan Șor, Sara, Partidul Șor și alți cetățeni ruși. PODUL a relatat AICI.


 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.