Actualitate Internă

La Chișinău continuă vitalul proces de derusificare. Igor Grosu, anunț important privind reducerea numărului de diplomați ai ambasadei Rusiei. Ce spune despre retragerea Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI

La Chișinău continuă vitalul proces de derusificare. Igor Grosu, anunț important privind reducerea numărului de diplomați ai ambasadei Rusiei. Ce spune despre retragerea Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI

Republica Moldova se va retrage din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, a transmis președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, pe parcursul emisiunii "Cabinetul din umbră" de la Jurnal TV.

"Eu, împreună cu colegii, ne-am pus scopul ca până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, să le spunem adio. Care este rostul să ne aflăm în această Adunare Interparlamentară, când un stat membru fondator al acestei structuri a invadat alt stat membru fondator, Ucraina. Noi nu mai dăm curs la nicio invitație și nu mai plătim taxa aceea de cotizare, colegii din opoziție se mai duc, din banii lor, fac prezența. Noi însă avem o decizie politică asumată, până la sfârșitul sesiunii să spunem la revedere Adunării Interparlamentare a CSI", a declarat Igor Grosu.

De asemenea, Igor Grosu a menționat că optează pentru paritate în domeniul diplomatic. Republica Moldova are în prezent șase diplomați acreditați la Moscova, în timp ce Rusia are 40 de diplomați la Chișinău. În mod normal, Rusia ar trebui să aibă, la rândul ei, șase diplomați. 

"Nu trebuie să ne facem iluzii că ei își vor schimba comportamentul, nu-l vor schimba, cum ne-au tratat, cu lipsă de respect, așa vor acționa în continuare. Acum se fac evaluări și o să se vină cu o propunere în sensul acesta (al reducerii numărului de diplomați ruși prezenți la Chișinău - n.red.)", a mai spus Igor Grosu. 

Revenind la problema apartenenței la Comunitatea Statelor Independente, amintim că Guvernul Republicii Moldova a aprobat în luna mai două proiecte privind denunţarea unor acorduri încheiate anterior în cadrul CSI, anunțând totodată că ar putea denunţa alte zece, care nu "corespund situaţiei actuale".

Primul se referă la schimbul de informaţii privind apărarea frontierelor ţărilor membre ale CSI (încheiat la Moscova la 12 aprilie 1996), iar cel de-al doilea reglementează livrările de mărfuri între ţările blocului postsovietic (încheiat la Kiev la 20 martie 1992).

"Motivele de ordin social, politic şi economic, care au servit cândva drept temei pentru întocmirea acestor acordului, nu mai corespund realităţilor actuale în domeniul managementului şi protecţiei frontierelor de stat", a precizat Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău într-un comunicat de presă.

Ministra de interne, Ana Revenco, afirmase de altfel că instituţia pe care o conduce are 39 de acorduri încheiate pe linia specifică de activitate cu CSI, precizând în acest context câte din acestea sunt inoportune. 

"În urma analizelor, am constatat că zece sunt deja considerate inoportune şi a fost declanşată procedura de denunţare a acestora. Este vorba despre unele acorduri cu privire la trupele de grăniceri, la situaţiile excepţionale cu caracter natural şi tehnogen, la reglementarea activităţii cu privire la frontiera CSI", a specificat Ana Revenco.

Nu în cele din urmă, reiterăm că premierul Dorin Recean declara pe 17 mai că Adunarea interparlamentară a CSI nu a adus beneficii pentru Republica Moldova. Recean a mai punctat faptul că "noi n-am putut rezolva conflictul transnistrean, noi în continuare avem armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova și noi nu am fost protejați de diferite embargouri economice".

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.