Actualitate Internă

Unionistul Lilian Carp, candidatul PAS la Primăria Chișinău: „România este principalul nostru avocat, cea care ne duce de mână în cancelariile europene și luptă ca noi să facem parte din lumea liberă” / UE reafirmă sprijinul ferm pentru R.Moldova în fața agesiunii rusești

Unionistul Lilian Carp, candidatul PAS la Primăria Chișinău: „România este principalul nostru avocat, cea care ne duce de mână în cancelariile europene și luptă ca noi să facem parte din lumea liberă” / UE reafirmă sprijinul ferm pentru R.Moldova în fața agesiunii rusești

Deputatul Lilian Carp, vicepreședinte al PAS și candidat din partea fomațiunii la Primăria Chișinău, a evocat meritele uriașe ale României în procesul de aderare al R.Moldova la Uniunea Europeană, precizând, în cadrul emisiunii „Dialog Deschis” a publicației Deschide.MD, că România este „cea care ne duce de mână în cancelariile europene și luptă ca noi să facem parte din lumea liberă”.

„Noi suntem un singur popor, vorbim o singură limbă, chiar dacă unii încearcă să ne prezinte diferit. Deci, noi acum suntem două state românești, dar suntem o singură țară. Acest deziderat trebuie să fie în capul fiecăruia din noi. Cine nu își cunoaște identitatea lingvistică, culturală, riscă să și-o piardă într-o bună zi. De aceea, am vorbit întotdeauna în spațiul public că noi suntem un singur popor, o singură națiune”, a subliniat Carp în emisiunea mai sus menționată.

Deputatul a enumerat modalitățile în care România ajută R. Moldova, menționând că Bucureștiul este principalul nostru avocat la Bruxelles.

„Datorită României, în R. Moldova practic fiecare grădiniță a fost reabilitată, noi avem proiecte în instituții de învățământ, proiecte în municipiul Chișinău și multe altele. E important că România este principalul nostru avocat în procesul de integrare europeană. România este principalul nostru avocat, cea care ne duce de mână în cancelariile europene și luptă ca noi să facem parte din lumea liberă. Dacă nu ar fi fost România, noi nu am fi avut, atunci când Rusia a decis să înceapă șantajul energetic, am fi trecut foarte greu de această iarnă. Când erau tentative de a ne lăsa fără energie electrică și gaz, România a fost cea care ne ajuta pe noi să depășim acele etape complicate”, a mai declarat Lilian Carp.

Vicepreședintele PAS Lilian Carp, 44 de ani, care este și deputat la al treilea mandat, a fost desemnat, recent, candidatul PAS pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. El este și președinte al Comisieii parlamentare pentru securitate națională, apărarre și ordine publică. În trecut, a fost membru al Partidului Liberal și consilier al fostului primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă.

Cunoscut ca unionist, Lilian Carp are și cetățenie română. Din 2020 este membru al USR.

CITEȘTE ȘI: Ce șanse are Lilian Carp la Primăria Chișinău, condusă de rusofilul Ceban, deghizat în proeuropean și finanțat inclusiv de PSD și PNL

Între timp, Consiliul European, reunit joi și vineri la Bruxelles pentru summitul de vară al liderilor europeni, a recunoscut angajamentul și eforturile substanțiale ale Republicii Moldova de a îndeplini condițiile necesare în procesul său de aderare la UE, scrie siteul caleaeuropeană.ro

Potrivit concluziilor adoptate joi seară la capitolul situației războiului Rusiei împotriva Ucrainei, liderii celor 27 de state membre ale UE au subliniat că „Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și în eforturile de reformă pe calea sa europeană”.

Astfel, Consiliul European recunoaște angajamentul și eforturile substanțiale ale Republicii Moldova de a îndeplini condițiile necesare în procesul său de aderare la UE.

De asemenea, liderii europeni au salutat pachetul de sprijin prezentat recent și lansarea misiunii civile de parteneriat a UE și au felicitat Republica Moldova pentru organizarea cu succes a celei de a doua reuniuni la nivel înalt a comunității politice europene, care a avut loc la 1 iunie 2023.

În urma unei solicitări din partea Consiliului European, la propunerea României și după cum a anunțat președinta Ursula von der Leyen la 31 mai la Chișinău, în ajunul summitului Comunității Politice Europene, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au anunțat miercuri un pachet de sprijin pentru Republica Moldova pentru a aborda impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Moldovei și pentru a apropia țara de Uniunea Europeană.

De altfel, la 23 iunie 2023 s-a împlinit un an de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a dobândit din partea liderilor UE acordul unanim al statelor membre pentru a deveni stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

La 23 iunie 2022, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.