Monday, May 13, 2024
Actualitate Internă

Cine este atacatorul de la aeroportul din Chișinău, de ce i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova și motivul pentru care era căutat de autoritățile Tadjikistanului

Cine este atacatorul de la aeroportul din Chișinău, de ce i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova și motivul pentru care era căutat de autoritățile Tadjikistanului

Procuratura Generală din Tadjikistan, țara de origine a lui Rustam Ashurov, cel care a împușcat mortal doi oameni vineri la Aeroportul Internațional Chișinău, a anunțat că agresorul era căutat de autoritățile din Tadjikistan, după ce acum o săptămână a răpit un vicepreședinte de bancă. După infracțiunea comisă în capitala Tadjikistanului, individul a ajuns la Chișinău via Istanbul, însă nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.

Membru al unui grup infracțional organizat, care a răpit un vicepreședinte de bancă

„Pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, Shukhrat Abdugafforovich Ismatulloev, primul vicepreședinte al OJSC Orienbank, a fost răpit de un grup infracțional organizat de-a lungul străzii Zakariye Rozi din Dușanbe.

În aceeași zi, pe acest fapt a fost deschis un dosar penal și a fost creat un grup operațional-investigativ pentru soluționarea acestei infracțiuni și aducerea făptuitorilor în fața justiției”, informează Procuratura Generală a Tadjikistanului.

„În timpul anchetei, s-a stabilit că unul dintre participanții unui grup infracțional organizat este Ashurov Rustam Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut la 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, după săvârșirea acesei crime, a fugit în Republica Moldova prin Republica Turcia pentru a se ascunde în continuare în țările Uniunii Europene.

La trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova și a încercat să-l rețină, acesta a luat un pistol de la unul dintre oamenii legii ai aeroportului din Chișinău, a împușcat două persoane și a luat ostatici mai multe persoane.

În timpul operațiunii antiteroriste Ashurov R. K. a fost rănit și arestat. Ancheta în acest dosar penal este în derulare”, adaugă procurorii.

Motivul pentru care nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova

Potrivit autorităților moldovene, Rustam Ashurov, în vârstă de 43 de ani, nu se află în căutare internațională în momentul aterizării la Chișinău.

„Doar urmare a interpelărilor ulterioare producerii incidentului, a fost recepționat răspuns de la colegii din Tadjikistan că acesta se află în căutare internațională”, a declarat sâmbătă șeful Inspectorului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„Temeiul de reținere la frontieră a fost faptul că persoana nu a putut explica foarte clar motivul sosirii și scopul aflării pe teritoriul Republicii Moldova”, a adăugat procurorului general interimar, Ion Munteanu, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Vezi și: VIDEO Momentele în care se trag focuri de armă pe Aeroportul Internațional din Chișinău. Un cetățean din Tadjikistan a împușcat mortal două persoane

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.