Actualitate Internă

Forum moldo-româno-ucrainean la Cernăuți. Reprezentanți ai mediului de afaceri și ai administrației publice locale din cele trei state s-au reunit în mica Vienă a Bucovinei

Forum moldo-româno-ucrainean la Cernăuți. Reprezentanți ai mediului de afaceri și ai administrației publice locale din cele trei state s-au reunit în mica Vienă a Bucovinei

La Cernăuți – mica Vienă a Bucovinei – are loc un important forum de afaceri internațional Ucraina-România-Republica Moldova. Guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a anunțat că scopul acestui eveniment este de a consolida cooperarea interregională tripartită între Ucraina, România și Republica Moldova. 

Guvernatorul a precizat că forumul își propune, în special, stabilirea relațiilor cu partenerii internaționali, dezvoltarea cooperării transfrontaliere reciproc avantajoase, discutarea subiectelor actuale de cooperare comercială între cele trei state, dezvoltarea turismului, transmite newsbucovina.ro

„Chiar și în condițiile unui război la scară largă, încercăm să menținem economia, iar în unele industrii mizăm pe dezvoltarea și atragerea investițiilor. La urma urmei, aceasta este o oportunitate de a ajuta frontul”, a precizat Zaparaniuk. 

Potrivit acestuia, Bucovina ar putea deveni un hub pentru dezvoltarea antreprenorialului și a cooperării internaționale.

„Avem tradiții bune de cooperare transfrontalieră pe care le continuăm căutând noi formate reciproc avantajoase. Domeniile promițătoare de cooperare între țările noastre pot fi atragerea de investiții în crearea de întreprinderi mixte de către întreprinderi mici și mijlocii, reînnoirea tehnologică a industriilor alimentare, ușoare, prelucrarea lemnului și mobilă, dezvoltarea sferei IT, producția și prelucrarea produse agricole, dezvoltarea locuințelor și a serviciilor comunale, infrastructura de transport”, a spus Zaparaniuk.

Timp de două zile, Cernăuțiul va fi o platformă puternică pentru stabilirea de contacte de afaceri, precum și pentru schimbul de viziuni de dezvoltare și consolidarea cooperării trilaterale între Ucraina, România și Republica Moldova. 

De menționat că la la forum și-au anunțat prezența și delegații ale orașelor românești de la Est și Vest de Prut, înfrățite cu Cernăuțiul: Chișinău, Bălți și Suceava. 

Printre oaspeții formului au putut fi observați și primarul orașului Cernăuți, Roman Klichuk, dar și deputatul ucrainean de origine română, Gheorghe Mazurașu, ales pe una dintre circumscripțiile românești din Bucovina, ambii fiind anterior intervievați de Podul.ro – detalii AICI și AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.