Actualitate Internă

EXCLUSIV! Spionii Moscovei trimiși în judecată sunt chiar consultanții fesebiști ai lui Dodon: Yuri Gudilin și Vadim Yurchenko

EXCLUSIV! Spionii Moscovei trimiși în judecată sunt chiar consultanții fesebiști ai lui Dodon: Yuri Gudilin și Vadim Yurchenko

SIS de comun cu PCCOCS au încheiat și expediat în instanța de judecată cauza penală inițiată pe elementele constitutive ale infracțiunii „Trădarea de Patrie” (art. 337) și „Spionajul” (art.338) din Codul Penal în privința unui grup de persoane antrenat în organizarea de activități dușmanoase împotriva securității Republicii Molodova. Deși, la un briefing de presă de astăzi, șeful SIS, Alexander Mustiață, s-a ferit să rostească numele acuzaților, numindu-i doar „Yury G. și Vadim Yu”, Podul.ro a aflat că cele două personaje sunt chiar consultanții fostului președinte Igor Dodon, Yuri Gudilin și Vadim Yurchenko, dubioși pe care autoritățile modave îi suspectează de crearea unei rețele de agenți în Moldova pentru a destabiliza situația și a influența procesele politice din țară.

Yuri Gudilin (foto jos) este unul dintre cei trei strategi politici ruși împotriva cărora Statele Unite au impus sancțiuni în octombrie 2022. Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA l-a numit apoi pe Gudilin ca fost ofițer FSB și strateg politic care l-a ajutat pe Igor Dodon și Partidul Socialist în timpul campaniei prezidențiale din 2020. 

Yuriy Igorevich Gudilin (Gudilin), tehnolog politic și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a coordonat eforturile în 2020 și 2021 pentru a influența rezultatul alegerilor din Moldova. Gudilin a lucrat îndeaproape cu cetățenii ruși Olga Yurievna Grak (Grak) și Leonid Mikhailovici Gonin (Gonin). Gudilin, Grak și Gonin au lucrat ca consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 2020. Pe parcursul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit și cu un număr mare de membri ai PSRM, care la acea vreme era condus de Dodon. În aceste întâlniri, Gudilin și Grak au făcut presiuni pe membrii înalți ai PSRM să accepte asistența și îndrumările lor, promițând că vor avea o poziție favorabilă față de Administrația Prezidențială a Rusiei în ceea ce privește cererile de asistență ale Guvernului Republicii Moldova. În 2020, Gudilin a facilitat și configurarea unui canal de plată folosind criptomoneda Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență electorală. În 2021, consilierii politici legați de FSB au propus să folosească Ministerul de Interne al Rusiei pentru a localiza cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia și pentru a-i convinge să voteze. În plus, tot în 2021, un asociat FSB a elaborat strategie cu Chayka în ceea ce privește producerea de videoclipuri de propagandă menite să influențeze electoratul moldovenesc. Intenția era probabil să scadă participarea la vot a diasporei moldovenești și a alegătorilor pro-europeni și să crească participarea la vot a alegătorilor pro-ruși. Asociatul FSB plănuia să călătorească în Moldova cu Gudilin, probabil în legătură cu producerea videoclipurilor.

Deși eforturile sale de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze eforturile pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (NAM). Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului Republicii Moldova. Printre eforturile sale de a submina guvernul, echipa lui Gudilin a plănuit să angajeze o echipă permanentă care să posteze comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această „fabrică de troli”.

Un exemplu al măsurilor din ce în ce mai disperate ale Rusiei pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale este că, ca parte a unei scheme propuse lui Gudilin, actorii pro-ruși ar organiza o serie de spargeri de vehicule în Moldova, pe care instituțiile de dezinformare pro-ruse le-ar îndrepta în mod fals. vina pe refugiații ucraineni. OFAC i-a desemnat pe Gudilin, Grak și Gonin în conformitate cu EO 14024 pentru că sunt responsabili sau complici sau pentru că s-au implicat direct sau indirect sau au încercat să se implice într-o intervenție într-o alegere guvernamentală din Statele Unite sau alte alegeri străine pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al Guvernului Federației Ruse. 

Vadim Yurchenko (foto), cel de-al doilea spion procesat de SIS, este actualul Vicepreședinte al organizației publice „Uniunea de afaceri moldo-ruse”. Președintele acesteia este fostul președinte Igor Dodon. 

Anterior, Iurcenko a ocupat diverse funcții — de la specialist la director adjunct — în agențiile guvernamentale din Rusia: Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN), holdingul de stat Rostec și PJSC IDGC Center. Potrivit RISE Moldova, Yuri Gudilin a lucrat oficial și în aceeași companie din Moscova specializată în rețele electrice. De asemenea, a deținut o funcție de conducere la RAO EES, care controlează în prezent Centrala Electrică Cuciurgan din Transnistria, estul Moldovei, precum și Centrul MRSK, fix compania de rețele electrice, l-a angajat oficial pe Iuri Gudilin, care l-a ajutat pe candidatul socialist moldovenesc la alegerile prezidențiale din 2020 ca unul dintre consultanții ruși.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.