Sunday, May 12, 2024
Actualitate Internă

Câți cetățeni ar vota PRO și câți sunt CONTRA aderării R. Moldova la UE? Ce arată ultimul sondaj

Câți cetățeni ar vota PRO și câți sunt CONTRA aderării R. Moldova la UE? Ce arată ultimul sondaj

59,2% dintre cetățeni susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar în eventualitatea unui referendum privind aderarea la UE, 55,4% dintre cetățeni ar vota „pentru” și 30,6% ar vota „contra”. Totodată, peste 51% dintre respondenți consideră că R. Moldova va deveni membru UE în următorii 10 ani, însă doar circa 14% consideră că R. Moldova este pregătită pentru a aderarea la UE.

Cel puțin așa arată datele sondajului „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”, realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și CBS-AXA, și prezentat marți, 11 iulie.

Datele mai arată că aproape jumătate din respondenți au participat sau au urmărit Adunarea Națională „Moldova este Europeană” (n. r. - desfășurată la 21 mai curent), iar 84,2% cunosc despre faptul că în Republica Moldova a avut loc Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE). Peste 50% din respondenți consideră că Summit-ul CPE a fost un eveniment important și foarte important pentru R. Moldova. Principalele beneficii menționate ca urmare a organizării Summit-ului vizează atragerea investițiilor, dezvoltarea relațiilor comerciale și accelera procesului de aderare la UE.

La capitolul informării pe marginea procesului de integrare europeană, 46,5% dintre respondenți au menționat că sunt bine și foarte bine informați, iar 52,5% sunt slab informați. Resursele informaționale utilizate cel mai frecvent sunt internetul (46,1%) și televiziunea (40,3%).

Pe dimensiunea relațiilor comerciale, țările membre UE sunt privite ca principalii parteneri pentru Republica Moldova, cu 44,6% din răspunsuri, urmate de Federația Rusă – 26,7% și Ucraina – 20,4%. Percepția cetățenilor privind ponderea țărilor UE în comerțul cu Republica Moldova corespunde, în termeni generali, cu datele statistice oficiale. Principalele produse exportate pe piața UE sunt de origine agricolă, iar produsele industriale au o pondere mai mică în viziunea respondenților.

Totodată, 49,5% dintre respondenți au menționat Uniunea Europeană drept principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova, urmată de Federația Rusă cu 28% și Turcia cu 21,3%. La nivel local, 48,8% dintre respondenți cunosc despre câteva sau mai multe proiecte finanțate de către Uniunea Europeană în ultimii 5 ani, axate în special pe dezvoltarea infrastructurii, reparația școlilor și grădinițelor, dar și iluminatul stradal. Autoritățile publice centrale sunt percepute drept principalii beneficiari ai asistenței UE cu 54,6%, la mare distanță de celelalte categorii de beneficiari.

Prezentarea video a rezultatelor sondajului poate fi văzută AICI.

Sondajul a fost realizat față în față în perioada 13-28 iunie 2023, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1120 de respondenți de peste 18 ani (marja de eroare: +/- 3%).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.