Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PNL) a anunțat, marți, pe pagina sa de Facebook că plenul Parlamentului European a votat cu 577 de voturi prelungirea cu încă un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană care presupune inclusiv suspendarea taxelor aplicabile produselor exportate de Moldova în UE.
„Vrem să oferim cât mai mult acces Republicii Moldova pe piața europeană, în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al țării”, a mai precizat europarlamentarul român în postarea sa pe care o redăm mai jos.
„Vot final în Parlamentul European: prelungim cu un an măsura de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană
Tocmai am votat cu largă majoritate în plenul Parlamentului European - 577 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" și 18 abțineri - regulamentul care prelungește cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană.
Prin votul de astăzi, ne asigurăm că această nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023.
Vrem să oferim cât mai mult acces Republicii Moldova pe piața europeană, în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al țării.
Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022, am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Astăzi am decis să prelungim această decizie pentru încă un an.
Accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an. În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.
Trebuie să continuăm să oferim cât mai mult acces produselor moldovenești în Europa. UE este cea mai mare piață internă din lume. Ca atare, accesul liber al produselor moldovenești nu are niciun impact negativ asupra pieței UE, dar aduce un mare beneficiu producătorilor din Republica Moldova.
Tocmai din acest motiv, consider că trebuie să luăm o decizie pentru liberalizarea permanentă a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor și cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți”.