Actualitate Internă

NATO solicită oficial Rusiei să-și retragă trupele din așa-zisa Transnistria! R.Moldova i-a fost conferit un paragraf distinct în declarația finală a summitului Alianței de la Vilnius! Ce conține acesta

NATO solicită oficial Rusiei să-și retragă trupele din așa-zisa Transnistria!  R.Moldova i-a fost conferit un paragraf distinct în declarația finală a summitului Alianței de la Vilnius! Ce conține acesta

Paragraful 81 din declarația finală comună a statelor membre NATO, reunite în cadrul summitului de la Vilnius, Lituania, între 11 și 12 iulie, este alocat integral R.Moldova, Alianța Nord Atlantică reiterând sprijinul pentru integritatea teritorială a R.Moldova și solicitând ferm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană.

„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără acordul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe fără interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei”, se arată în comunicatul care poate fi consultat AICI. 

Este un semnal indubutabil de apropiere al NATO față de acest partener vulnerabil în fața amenințărilor Rusiei, intruziunilor subterane organizate de Moscova și a consecințelor determinate de invazia Rusiei din Ucrainei.

În același timp, NATO precizează că „își intensifică sprijinul politic și practic pentru  a consolida reziliența și pentru a menține independența politică  a Rep. Moldova”.

 „Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și sunt angajați să sprijine Moldova în avansarea pe calea integrării europene. NATO va continua să ofere asistență practică prin pachetul îmbunătățit de consolidare a capacităților de apărare, în timp ce Moldova lucrează pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, menționează liderii statelor Alianței Nord Atlantice.

 

La summitul NATO de la Vilnius a participat și șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu. Oficialul de la Chișinău a prezentat, marți seară evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurile generate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și măsurile pe care le întreprinde Chișinăul  pentru a contracara provocările la adresa securității R. Moldova, scrie Radio Chișinău.

Ministrul Nicu Popescu a reiterat prioritățile legate de consolidarea rezilienței R.Moldova și avansarea reformelor în vederea integrării europene. 

CITEȘTE ȘI: Tensiuni între Ucraina și NATO la Vilnius, în condițiile în care Alianța refuză să ofere Kievului un calendar clar de aderare / Zelenski a criticat dur această atitudine, iar presa occidentală vorbește despre un eșec diplomatic al Kievului / Șoigu a scos capul din buncăr și amenință după ce SUA au decis să trimită pe front muniție cu dispersie

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.