Paragraful 81 din declarația finală comună a statelor membre NATO, reunite în cadrul summitului de la Vilnius, Lituania, între 11 și 12 iulie, este alocat integral R.Moldova, Alianța Nord Atlantică reiterând sprijinul pentru integritatea teritorială a R.Moldova și solicitând ferm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană.
„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără acordul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe fără interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei”, se arată în comunicatul care poate fi consultat AICI.
Este un semnal indubutabil de apropiere al NATO față de acest partener vulnerabil în fața amenințărilor Rusiei, intruziunilor subterane organizate de Moscova și a consecințelor determinate de invazia Rusiei din Ucrainei.
În același timp, NATO precizează că „își intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida reziliența și pentru a menține independența politică a Rep. Moldova”.
„Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și sunt angajați să sprijine Moldova în avansarea pe calea integrării europene. NATO va continua să ofere asistență practică prin pachetul îmbunătățit de consolidare a capacităților de apărare, în timp ce Moldova lucrează pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, menționează liderii statelor Alianței Nord Atlantice.
La summitul NATO de la Vilnius a participat și șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu. Oficialul de la Chișinău a prezentat, marți seară evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurile generate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și măsurile pe care le întreprinde Chișinăul pentru a contracara provocările la adresa securității R. Moldova, scrie Radio Chișinău.
Ministrul Nicu Popescu a reiterat prioritățile legate de consolidarea rezilienței R.Moldova și avansarea reformelor în vederea integrării europene.