Monday, May 13, 2024
Actualitate Internă

„Este condiția primordială pentru aderarea la UE”. Maia Sandu recunoaște că reforma justiției are rezultate „modeste”

„Este condiția primordială pentru aderarea la UE”. Maia Sandu recunoaște că reforma justiției are rezultate „modeste”

Președinta Maia Sandu a declarat că reforma justiției are rezultate modeste, chiar dacă voința politică și susținerea populară de a schimba lucrurile în acest domeniu sunt mai puternice ca niciodată. Afirmația a fost făcută la evenimentul de lansare a Proiectului de Reformă a Justiției și Combatere a Corupției (JARA), finanțat cu șase milioane de dolari de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Șefa statului a precizat că există o rezistență mare din partea unor oameni din sistemul judecătoresc și din instituțiile anticorupție la eforturile de curățare a justiției de elemente corupte și de consolidare a capacității instituțiilor. Dar miza acestor reforme este enormă - fără o justiție dreaptă nu se poate dezvolta economia și, respectiv, nu poate crește nivelul de trai al oamenilor. Fără o justiție adevărată nu putem construi un stat pe deplin funcțional care să poată proteja cetățenii. La fel de important - reforma justiției este condiția primordială pentru aderarea țării la UE - a adăugat Sandu, potrivit Președinției.

Maia Sandu a mulțumit Administratoarei Adjuncte a USAID, Erin McKee și Ambasadorului SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, pentru sprijinul substanțial, de aproximativ două miliarde de dolari, oferit în ultimele trei decenii de către Guvernul SUA și USAID Republicii Moldova în multe domenii importante, inclusiv în justiție.

Șefa statului a apreciat contribuția partenerilor americani și la reforma justiției, inclusiv la procesul de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.