Sunday, May 12, 2024
Actualitate Internă

Admirabil! Șeful Poliției de Frontieră A R.Moldova s-a afișat cu un mesaj celebru anti-Rusia, respectiv de solidarizare cu Ucraina, la un eveniment la care a participat ambasadorul SUA

Admirabil! Șeful Poliției de Frontieră A R.Moldova s-a afișat cu un mesaj celebru anti-Rusia, respectiv de solidarizare cu Ucraina, la un eveniment la care a participat ambasadorul SUA

Șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Rosian Vasiloi, s-a afișat la un eveniment public într-o uniformă care avea inscripționat pe braț, din solidaritate cu Ucraina, celebrul mesaj anti-rus „Рускiй воєнний карабль ідi нах#й” (trad. - „Corabie militară rusească, du-te naibii!”).

Evenimentul a avut loc astăzi, 20 iulie, la punctul de trecere al frontierei de la Costești. Rosian Vasiloi apare inclusiv în fotografii alături de ambasadorul Statelor Unitate ale Americii la Chișinău, Kent Doyle Logsdon.

Ulterior, de pe site-ul Poliției de Frontieră au dispărut imaginile cu Rosian Vasiloi în respectiva uniformă.

Vizita oficială la Costești a fost prilejuită de livrarea unui lot de e echipamente destinate Poliției de Frontieră.

De asemenea, delegației Ambasadei i-a fost prezentată utilizarea practică a echipamentelor tehnice din dotarea Poliției de Frontieră, multe dintre care au fost donate de Guvernul SUA: sisteme de termoviziune, sisteme de observare pe timp de noapte, binocluri, drone, mijloace de transport, echipamente de calcul și IT, etc. 

Echipamentul a fost primit sub formă de donație, grație cooperării dintre Poliția de Frontieră și partenerii americani în cadrul mai multor programe de asistență.

Valoarea estimativă a asistenței recepționate de IGPF din partea Guvernului SUA în perioada 2022-2023 este de 4,5 milioane de dolari.

În prezent, parteneriatul bilateral are continuitate prin sprijinul constant al Poliției de Frontieră în dezvoltarea sa instituțională, cu demararea altor inițiative de conlucrare pe linie de extindere a sistemului de comunicații (TETRA), îmbunătățirea mecanismelor de analiza de risc și digitalizarea proceselor, precum și consolidarea controalelor în linia II-a.

„Apreciem înalt că în cele mai grele momente în activitatea Poliției de Frontieră, poporul american ne-a acordat suport necondiționat. Ne dorim să consolidăm parteneriatul existent. Având ca obiectiv modernizarea sectorului de securitate a frontierei de stat, partenerii de colaborare au o contribuție esențială în sprijinul eforturilor de dezvoltare a capacității operaționale a Poliției de Frontieră”, a spus Vasiloi.

Mesajul „Corabie militară rusească, du-te naibii!” a devenit celebru în 2022, după ce a apărut într-o înregistrare audio pe parcursul căreuia un soldat ucrainean de pe Insula Șerpilor i l-a adresat echipajului unei nave militare rusești care îi soma să se predea pe ucrainenii ce păzeau insula.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.