Actualitate Internă

Fiascoul învestirii vasalei lui Șor în funcția de bașcan al așa-zisei Găgăuzia. Un politician găgăuz se plânge că evenimentul a fost boicotat până și de Rusia și Turcia

Fiascoul învestirii vasalei lui Șor în funcția de bașcan al așa-zisei Găgăuzia. Un politician găgăuz se plânge că evenimentul a fost boicotat până și de Rusia și Turcia

Evghenia Guțul a fost învestită miercuri, 19 iulie, în funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, sau mai bine spus, s-a "autoînvestit". Spunem că s-a "autoînvestit", dat fiind faptul că Evghenia Guțul a primit o lecție dură din partea Chișinăului, dar și din partea diplomaților străini acreditați în Republica Moldova. Concret, autoritățile de la Chișinău, dar și diplomații străini au refuzat să asiste la inaugurarea Evgheniei în funcție.

De altfel, Guțul a sfidat simbolurile de stat ale Republicii Moldova, refuzând, în cadrul protocolului inaugural, să sărute drapelul de stat al țării, sărutând numai așa-zisul drapel al Găgăuziei, a cărui stemă este de sorginte sovietică. Mai mult, Guțul și-a început procedura de jurământ fără să pună mâna pe Constituția Republicii Moldova. (sursa: AICI)

Nokta.md - singurul portal media pro-european din Găgăuzia - a scris că învestirea în funcție a Evgheniei Guțul a avut loc doar în cercul politicienilor găgăuzi și al reprezentanților partidului interzis "Șor". Nokta.md a confirmat totodată că la evenimentul solemn nu a venit niciun reprezentant al conducerii Republicii Moldova, respectiv niciun diplomat străin. Nici măcar fostul bașcan, Irina Vlah, nu s-a prezentat, deși toată lumea a fost invitată. 

Șor și Guțul – abandonați chiar și de Turcia și Rusia. Parlamentul găgăuz: invitațiile au fost trimise...

Vicepreședintele Parlamentului găgăuz, deputatul local Alexandru Tarnavski, a declarat pentru Nokta.md că Departamentul de Afaceri al Adunării Populare a trimis invitații la inaugurare către conducerea Republicii Moldova și toate misiunile diplomatice. 

"Știu că Departamentul de Afaceri al Adunării Naționale a făcut o muncă enormă în ceea ce privește invitarea oaspeților și au fost trimise invitații la absolut toate misiunile diplomatice reprezentate în Republica Moldova și la conducerea oficială a statului nostru", a precizat Tarnavski. 

Alexandru Tarnavski s-a arătat îngrijorat de faptul că, în ciuda invitațiilor, reprezentanții misiunilor diplomatice și oficialitățile de la Chișinău nu s-au prezentat la inaugurare. El a remarcat în mod special că nu au fost prezenți nici reprezentanții celor mai mari "donatori". 

"Nu au fost prezenți niciun lider al țării noastre, niciunul dintre șefii ambasadelor și misiunilor internaționale acreditate în Republica Moldova și nu am văzut niciun reprezentant al celor mai mari donatori ai țării noastre și ai autonomiei noastre. Acest lucru provoacă doar regret și tristețe", a declarat Tarnavschi pentru Nokta.md. (sursa: AICI)

Deputatul nu-și amintește ca vreodată să fi avut loc o inaugurare fără participarea reprezentanților internaționali. Mai mult, potrivit lui Tarnavski, a fost invitată și Irina Vlah, dar aceasta nu a venit la inaugurare.

Podul.md precizează că termenul "donator" utilizat de Tarnavski este doar un eufemism, acesta evitând, de rușine, să nominalizeze Rusia și Turcia. În realitate, adevărații donatori ai Găgăuziei sunt România și Uniunea Europeană, un adevăr despre care politicienii găgăuzi nu le vorbesc cetățenilor din zonă pentru a nu periclita sentimentele pro-rusești ale regiunii, respectiv iluziile false ale "ajutorului frățesc rus", care în realitate este inexistent. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.