Actualitate Internă

Georgia și R.Moldova anunță noi măsuri de securitate după dezvăluirile jurnaliștilor de la ”Meduza” privind stocarea datelor personale de către aplicațiile companiei rusești Yandex Taxi. Kremlinul a decis: FSB va avea oficial acces la toate aceste informații stocate în străinătate

Georgia și R.Moldova anunță noi măsuri de securitate după dezvăluirile jurnaliștilor de la ”Meduza” privind stocarea datelor personale de către aplicațiile companiei rusești Yandex Taxi. Kremlinul a decis: FSB va avea oficial acces la toate aceste informații stocate în străinătate

Serviciul de protecție a datelor cu caracter personal din Georgia a demarat un control al controversatei companii rusești de taxi YandexGo, care operează în țară. Despre acest lucru a informat chiar instituția publică amintită, pe site-ul oficial, scrie meduza.io.

"Serviciul de protecție a datelor cu caracter personal, pe baza informațiilor vehiculate în mass-media, a lansat o investigație privind legalitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către serviciul YandexGo", se precizează în comunicat.

Jurnaliștii portalului ”Meduza” au publicat o investigație în care au relatat că Yandex stochează pe serverele rusești date despre cursele de taxi ale utilizatorilor, inclusiv cele din străinătate, unde serviciul funcționează sub alte titulaturi. Începând cu 1 septembrie, potrivit unui decret guvernamental, FSB va avea acces la aceste informații.

În urma publicării anchetei, Norvegia și Finlanda au interzis serviciilor Yandex care operează în țară să transfere date în Rusia. 

În același timp, rușii de la Yandex neagă faptul că FSB va avea acces la informații despre călătoriile în străinătate. "Datele privind călătoriile pot fi obținute exclusiv de către autoritățile de aplicare a legii din țara în care a fost efectuată călătoria, în conformitate cu procedurile prevăzute de legile locale", a precizat serviciul de presă al "Yandex.Taxi". 

Avertizăm că R.Moldova întrunește, din păcate, toate condițiile pentru a fi vizată de aceste ,,scurgeri de date confidențiale”. De altfel, după apariția investigației citate, câțiva deputați PAS au anunțat că R.Moldova ar putea interzice ca aplicațiile de taxi să exporte datele personale ale pasagerilor în afara Uniunii Europene. 

„Guvernul propune să nu autorizeze nicio platformă să exporte în afara UE datele personale ale pasagerilor din Republica Moldova”, a anunțat Alexandr Trubca, deputat PAS, citat de NM, întrebat ce vor întreprinde autoritățile după ce s-a aflat că, începând cu 1 septembrie, FSB – dar și celelalte servicii de informații rusești – vor avea acces la datele Yandex.Taxi, care operează inclusiv în R.Moldova – detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.