Actualitate Internă

Maia Sandu, despre trimiterea înapoi în Rusia a zeci de diplomați ai ambasadei terorii la Chișinău: "E pentru prima dată când autoritățile nu se lasă șantajate și speriate de amenințări. Vedem în continuare eforturi de a denatura procesele democratice din R. Moldova"

Maia Sandu, despre trimiterea înapoi în Rusia a zeci de diplomați ai ambasadei terorii la Chișinău: "E pentru prima dată când autoritățile nu se lasă șantajate și speriate de amenințări. Vedem în continuare eforturi de a denatura procesele democratice din R. Moldova"

Decizia autorităților moldovene de a reduce drastic numărul diplomaților și angajaților Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova este un răspuns „la lipsa de respect a Federației Ruse față de independența și suveranitatea R. Moldova”. Declarația îi aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat pentru RFI.

„Noi apărăm interesele cetățenilor R. Moldova. Este pentru prima dată când autoritățile de la Chișinău nu se lasă șantajate, speriate de amenințările venite de la Moscova. Vedem în continuare eforturi din partea Kremlinului de a denatura procesele democratice din R. Moldova”, spune Maia Sandu. 

„Am văzut în ultima perioadă, din păcate, multe acțiuni neprietenoase din partea Kremlinului. Vă amintesc despre șantajul energetic din toți acești ani, dar în special din toamna anului trecut. Încercările unor forțe de la Kremlin de a răsturna guvernarea de la Chișinău. Încercări pe care le-am văzut în iarnă, dar și în această primăvară. Vedem în continuare eforturi din partea Kremlinului de a denatura procesele democratice din R. Moldova. Atunci când cu bani murdari se încearcă să se cumpere voturi, încearcă să se cumpere primari. Am văzut asemenea metode au fost folosite în cazul alegerilor din Găgăuzia din acest an.

Și răspunsul nostru la aceste încercări de destabilizare, răspunsul nostru la lipsa de respect a Federației Ruse față de independența și suveranitatea noastră este și această decizie de a limita numărul diplomaților ruși în R. Moldova”, a afirmat șefa statului pentru sursa citată.

Referindu-se la declarațiile oficialilor ruși care au calificat decizia Chișinăului ca fiind o mișcare neprietenoasă care va afecta relațiile moldo-ruse, șefa statului spune că „nu este pentru prima dată când Federația Rusă face amenințări la adresa R.Moldova”.

„Vedem lucruri mult mai grave pe care le face Federația Rusă în Ucraina. Suntem conștienți de aceste riscuri. În același timp, R. Moldova are prieteni mulți, are prieteni puternici și în ultimii ani am demonstrat că împreună, cu sprijinul acestor parteneri externi, rezistăm. Reușim să asigurăm stabilitate, să oferim siguranță cetățenilor noștri și reușim să ne continuăm programele de dezvoltare, să mergem pe parcursul nostru de integrare europeană”, a mai spus președinta.

Întrebată dacă autoritățile de la Chișinău pregătesc și alte măsuri de prevenire a acțiunilor de spionaj, în contextul recentelor acțiuni ale Moscovei, Sandu a menționat că instituțiile statului „sunt vigilente în continuare”.

„Analizăm riscurile, știm că acestea persistă. Va trebui să facem un efort mai mare pe dimensiunea combaterii dezinformării și propagandei ruse. Parlamentul a aprobat recent instituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. În următoarele săptămâni voi veni cu propunerea pentru funcția de conducător al acestei instituții. Urmează să creăm echipa, să bugetăm activitățile acestei instituții. Și iarăși contăm pe susținerea, pe consultanța țărilor care au o asemenea instituție și care au demonstrat eficiență în combaterea propagandei ruse. Sunt mai mulți candidați la șefia noii instituții cu care discutăm. În scurt timp o să facem un anunț”.

Vezi și: Galerie FOTO. În sfârșit: zeci de diplomați și angajați ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău (adică agenți FSB-SVR-GRU) au părăsit R.Moldova. Cemodan, vokzal, Rossia!

Amintim că 45 de diplomați ruși, dar și angajați din rândul personalului tehnic al Ambasadei Rusiei la Chișinău și familiile acestora au părăsit, luni, Republica Moldova. Astfel, a fost instituită paritatea diplomatică. În prezent, Ambasada Rusiei la Chișinău va avea 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu, dintr-un total de 75.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.