Actualitate Internă

CUM reacționează Rusia la limitarea numărului de diplomați de la Chișinău. Deputat PAS: „Am primit noutatea cu mare satisfacție personală”

CUM reacționează Rusia la limitarea numărului de diplomați de la Chișinău. Deputat PAS: „Am primit noutatea cu mare satisfacție personală”

Federația Rusă a interzis intrarea a mai multor cetățeni moldoveni pe teritoriul său, la scurt timp după ce 45 de diplomați și angajați (și familiile lor) ai Ambasadei Rusiei au părăsit Republica Moldova, urmare a deciziei autorităților moldovene de reducere a reprezentaților misiunii diplomatice.

Potrivit Europa Liberă, este vorba de 18 deputați, vicedirectorul Poliției de frontieră, Oleg Bucătaru, și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Toți deputații vizați sunt din partea partidului de guvernare PAS: Mihai Popșoi, Radu Marian, Veronica Roșca, Andrian Cheptonar, Ion Șpac, Eugenia Cojocari, Ersilia Qatrawi, Mihail Druță, Maria Pancu, Artemie Catanoi, Igor Chiriac, Ion Groza, Vasile Grădinaru, Sergiu Lazarencu, Vitalie Jacot, Ion Babici, Doina Gherman și Gheorghe Cojoc.

Reacția Ministerului moldovean de Externe

În ceea ce privește decizia autorităților Federației Ruse de instituire a interdicției de intrare pentru unele persoane oficiale din Republica Moldova, MAEIE comunică următoarele.

„Decizia de răspuns a părții ruse este una regretabilă, nu este prima oară când autoritățile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților Republicii Moldova de instituire a parității colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice” - a transmis Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de Externe, Nicu Popescu.

Deputatul PAS Radu Marian: „Am primit cu mare satisfacție personală această noutate”

Radu Marian, unul dintre deputații prezenți pe lista persoanelor indezirabile pe teritoriul Rusiei, spune că a aflat noutatea „cu mare satisfacție personală - înseamnă că suntem de partea binelui”.

„Este o dovadă cât se poate de clară a poziției noastre categorice împotriva invaziei brutale a lui Putin în Ucraina și a crimelor de război care le comite armata rusă în țara vecină. Această noutate este și mărturie a rezultatelor guvernării PAS în a stopa încercările Kremlinului de a aduce haos și violență în țara noastră prin intermediul grupărilor criminale.

Nu am de gând să merg în Rusia atât timp câta aceasta e condusă de regimul Putin, sau de alt regim care susține războiul și care nu respectă independența, suveranitatea vecinilor săi”, a adăugat acesta.

Vezi și: Galerie FOTO. În sfârșit: zeci de diplomați și angajați ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău (adică agenți FSB-SVR-GRU) au părăsit R.Moldova. Cemodan, vokzal, Rossia!

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.