Actualitate Internă

VIDEO. Premierul Recean, la Kiev: Rusia trebuie trasă la răspundere. Nu vom uita niciodată sacrificiul ucrainenilor pentru libertatea și viitorul nostru comun în lumea liberă

VIDEO. Premierul Recean, la Kiev: Rusia trebuie trasă la răspundere. Nu vom uita niciodată sacrificiul ucrainenilor pentru libertatea și viitorul nostru comun în lumea liberă

Premierul Dorin Recean a participat la cea de-a treia ediție a Summitului „Platforma Crimeea”, desfășurat la Kiev, vorbind despre ilegalitatea anexării Crimeii de către Rusia și numeroasele consecințe provocate la nivel regional și global.

„Federația Rusă - stat agresor - trebuie să fie privat de toate câștigurile din urma agresiunii, aceasta însemnând eliberarea completă și necondiționată a întregii Ucraine, inclusiv Crimeea. Statul agresor trebuie să fie tras la răspundere pentru acțiunile de agresiune. Poporul și Guvernul Republicii Moldova sunt uniți în angajamentul lor de a susține Ucraina până la victorie. Noi nu vom uita niciodată sacrificiul ucrainenilor pentru libertatea lor și viitorul nostru comun în lumea liberă”, a spus Recean în cadrul intervenției sale.



Șeful Guvernului s-a referit la câteva acțiuni concrete pe care trebuie să le întreprindă comunitatea internațională. Este vorba de oferirea mijloacelor necesare Ucrainei pentru a-și exercita autoapărarea în prezent și în viitor, continuarea aplicării sancțiunilor orientate spre slăbirea potențialului economic și financiar al Rusiei și asigurarea tragerii la răspundere a agresorului. Premierul a reiterat sprijinul Republicii Moldova pentru înființarea unui tribunal internațional care să judece pe cei vinovați de crimele de război împotriva Ucrainei.

Dorin Recean s-a referit și la rutele pentru exporturile de cereale ale Ucrainei către piețele mondiale și a menționat că Republica Moldova este pregătită să servească drept nod de transport în procesul de reconstrucție a țării vecine.

„Oferim căi pentru exportul grânelor ucrainene către piețele mondiale, în pofida efectelor pe care războiul de agresiune al Rusiei le are asupra producătorilor noștri agricoli, exportatorilor și economiei per ansamblu. Noi suntem hotărâți și deja extindem aceste rute, ca să fim un hub de transport pentru eforturile de reconstrucție a Ucrainei”, a mai spus Recean.

Recean și Zelenski: Sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei rămâne neclintit

Prim-ministrul a avut întâlniri bilaterale cu primii oameni în statul ucrainean - președintele Volodymyr Zelenskyy, prim-ministrul Denis Shmyhal și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Recean a analizat cu Zelenski starea actuală a lucrurilor pe segmentul de securitate, energie, infrastructură și agenda comună pro-europeană.

„Sprijinul țării noastre pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei rămâne neclintit. Obiectivul nostru comun este de a promova pacea în Europa și de a deveni parte a marii familii europene. Pentru a-l îndeplini, suntem hotărâți să sporim cooperarea bilaterală dintre țările noastre. Primul pas - mai mult comerț, mai multă conectivitate, mai multe proiecte comune în beneficiul oamenilor noștri”, a spus Dorin Recean.

Întrevedere cu omologul ucrainean: „Am convenit să dinamizăm o serie de proiecte bilaterale”

„Am convenit să dinamizăm o serie de proiecte bilaterale în domenii precum cel economic, energetic, agricol, infrastructură și transport. Împreună, contribuim și la eforturile regionale de asigurare a securității alimentare, prin fortificarea cooperării pentru tranzitul mărfurilor ucrainene, restaurarea și îmbunătățirea infrastructurii de transport, rutiere și a căilor ferate, de care beneficiază inclusiv companiile din țara noastră”, a spus Dorin Recean la întrevederea cu omologul său ucrainean, Denis Shmyhal. Acesta a reiterat sprijinul pentru reintegrarea teritorială a Ucrainei, menționând că R. Moldova va contribui în continuare la implementarea inițiativei „Coridoarele solidarității”.

Oficialii au mai discutat despre procesul de realizare a agendei europene și progresele înregistrate de cele două țări în implementarea recomandărilor Comisiei Europene. 

„Ca buni vecini, înaintăm cu pași hotărâți în calea ireversibilă de aderare la UE, demonstrând, astfel, voința noastră comună de a construi societăți moderne, prospere și democratice în cadrul familiei europene”, a adăugat prim-ministrul Recean.

„Sperăm ca până la sfârșitul anului să înceapă negocierile de aderare la UE”

Cu președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, Dorin Recean a discutat despre consolidarea dialogului politic, inclusiv a cooperării interparlamentare, în atingerea obiectivului comun de aderare la UE.

Șeful Executivului moldovean a reconfirmat disponibilitatea pentru acordarea continuă a ajutorului umanitar Ucrainei, dar și cetățenilor ucraineni care rămân pe teritoriul Republicii Moldova.

„Sperăm ca, până la sfârșitul anului, să înceapă negocierile de aderare la UE. Pentru Republica Moldova și Ucraina - acesta este obiectivul central al autorităților, susținut de populația țărilor noastre”, a spus premierul Dorin Recean.

A fost subliniată importanța implementării proiectelor, în special a celor privind reconstruirea și crearea infrastructurii transfrontaliere moldo-ucrainene, în scopul facilitării fluxurilor de tranzit, export și import al mărfurilor. 

De asemenea, a fost apreciată interacțiunea dintre legislativele ambelor state în contextul integrării europene, care contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale în mai multe sfere de interes comun.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.