Actualitate Internă

Partidele românești trec Prutul. Vezi ce formațiuni din România și-au deschis filiale în R.Moldova. Cine sunt președinții acestora

Partidele românești trec Prutul. Vezi ce formațiuni din România și-au deschis filiale în R.Moldova. Cine sunt președinții acestora

Partidele românești trec Prutul unul câte unul, fapt ce semnifică o implicare mult mai amplă a politicienilor din R.Moldova în viața politică din România, dar și viceversa.

Recent, deputatul basarabean Lilian Carp, vicepreședinte al PAS, a anunțat că a aderat la Partidul Uniunea Salvați România (USR), a informat IPN.md. Deputatul a explicat că pe teritoriul R.Moldova este din echipa PAS, iar pe teritoriul României este membru USR. Carp a anunțat că va dezvolta organizația USR de la Chișinău și că va înființa filiale în fiecare raion din R.Moldova.

„Implicarea cetăţenilor Republicii Moldova în viaţa politică de la Bucureşti e un pas necesar. Avem o singură naţiune, două state şi această unitate în cadrul Uniunii Europene, care poate fi realizată printr-o infrastructură comună, vorbim de energie tot mai mult, dar şi printr-o viaţă politică comună. Decizia domnului Carp şi sperăm noi şi a altor politicieni din Republica Moldova de a veni în USR şi de a participa la viaţa politică din România e foarte importantă. USR va fi prezent nu doar în Chişinău, ci în toate raioanele republicii”, a explicat Dan Barna, citat de Cotidianul.md.

Pagina Facebook a filialei USR-R.Moldova o puteți urmări AICI.

În vara anului curent, și fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din R.Moldova  – Iurie Ciocan – a anunțat că se lansează în politică, urmând a exercita conducerea filialei PSD din stânga Prutului. 

„Prieteni, vă anunț că am fost numit președintele filialei pentru Republica Moldova a Partidului Social Democrat din România. Cred cu tărie în viitorul nostru european comun, al tuturor românilor și aceasta este direcția în care îmi voi continua eforturile, acum și ca om politic”, a spus Ciocan, citat de unimedia.info. Iurie Ciocan anunță constant pe Facebook că primește în audiență din ce în ce mai mulți cetățeni români din R.Moldova.

Filiala PSD în Republica Moldova are un grup al comunității pe Facebook, a cărui activitate poate fi urmărită AICI.  

PNL și-a deschis o filială în R.Moldova încă din 2013. Cel puțin, acest lucru reiese dacă luăm în calcul data creării paginii publice a PNL Diaspora Republica Moldova pe Facebook. Pagina este una verificată, iar activitatea formațiunii în Basarabia poate fi urmărită AICI.

Liderul filialei PNL din R.Moldova este actualul secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu. Actualul vicepreședinte al filialei este Vlad Gîra, tot el e și președinte al organizației de tineret. Vlad Gîra este consilier al președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC).

În 2013, PMP a anunțat deschiderea unei filiale la Chișinău. “Scopul organizaţiei noastre de la Chişinău nu este să căutăm personalităţi, ci să mizăm pe oameni pragmatici. Vom stabili un proces intern de selecţie pentru desemnarea liderilor care se vor ocupa de organizarea filialei noastre din Republica Moldova”, declarase Eugen Tomac, pe atunci președinte interimar al PMP. 

Anul trecut, Octavian Ţîcu, cel care fusese ales, în luna mai, preşedinte al filialei PMP din R.Moldova, a fost revocat din această funcție în septembrie 2021, de către Consiliul Execuriv Naţional al PMP, la propunerea preşedintelui de atunci al partidului (Cristian Diaconescu). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.