Actualitate Internă

VIDEO. Consilierul lui Zelenski: „Rusia nu va ataca intenționat România și R. Moldova, însă probabilitatea unor distrugeri accidentale există”. Ce spune despre presupusa moarte a lui Prigojin

VIDEO. Consilierul lui Zelenski: „Rusia nu va ataca intenționat România și R. Moldova, însă probabilitatea unor distrugeri accidentale există”. Ce spune despre presupusa moarte a lui Prigojin

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost întrebat dacă există un pericol direct pentru teritoriile României și Republicii Moldova din partea Rusiei, care desfășoară periodic atacuri cu rachete în imediata apropiere a hotarelor celor două state.

„Eu cred că totul este într-un posibil pericol, pentru că Federația Rusă nu dispune de arme de înaltă precizie, care să ajungă exact la țintele pe care le alege. Din păcate pentru lume, Rusia deține armamentul arhaic, în cantități mari, respectiv, riscurile sunt pentru toți, inclusiv pentru regiunile adiacente, aproape de Ucraina.

Eu înțeleg că Rusia nu va ataca intenționat teritoriile României și Republicii Moldova, însă probabilitatea unor distrugeri accidentale pe teritorii adiacente, evident că există”, a declarat Podoliak în cadrul unui interviu oferit pentru hotnews.ro.

Amintim că, în ultimele săptămâni, armata rusă a atacat cu rachete ținte din orașe ca Reni sau Ismail, situate foarte aproape de hotarele României și Republicii Moldova.

„Moartea lui Prigojin a produs deocamdată o singură consecință”

Potrivit lui Podoliak, așa-zisa moartea a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, reprezintă o situație în care „președintele Federației Ruse, deocamdată legitim, îl ucide demonstrativ pe unul dintre oponenții săi”.

„Eu cred că Prigojin, în principiu, era concurentul lui Putin, în sens politic, pe acel segment electoral pe care se bazează această mitologie a războiului.

Adică Prigojin a fost mult mai popular și era foarte posibil să pretindă o carieră politică, una concurentă cu Putin. Iar acum președintele țării îl nimicește demonstrativ pe oponentul său politic, fără să urmeze nicio reacție consistentă.

Singura consecință concretă a acestui incident a fost că s-a pus cruce pe compania Wagner. Aceasta nu mai există. Compania nu mai exista „de jure” după rebeliunea nereușită, iar acum nu va mai exista practic, de facto”, a spus oficialul de la Kiev, în cadrul aceluiași interviu.

„O parte din oameni vor fi forțați să treacă la contracte cu armata Ministerului Apărării, alții pur și simplu vor dispărea. Mă refer mai ales la comandanții din așa-zisul Consiliu Wagner, care vor fi nimiciți, însă nu așa demonstrativ cum s-a întâmplat în cazul lui Prigojin.

Iată, în principiu, acestea sunt consecințele directe: moartea definitivă a Wagner. Activele companiei în Africa vor fi transmise la o altă subdiviziune a forțelor speciale ale Ministerului Apărării din Federația Rusă.

Din Belarus ei oricum pleacă definitiv, pentru că Lukașenko a avut și are o frică față de Wagner. Acestea sunt consecințele. Mai mult decât atât, elitele din Rusia încep, sper eu, să ajungă la cea mai gravă perioadă: aceea a riscului pentru propriile vieți în Federația Rusă”, a mai spus Mihail Podoliak.

Podoliak a mai precizat că România se numără printre țările care au ajutat Ucraina, inclusiv militar, încă din primele zile ale războiului, nu doar acum „când susținerea Ucrainei a devenit deja o regulă de bune maniere pentru țările care deja înțeleg ce înseamnă o lume modernă”, a explicat consilierul lui Volodimir Zelenski.



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.