Actualitate Internă

Judecătorii CSJ nu îi permit lui Dodon să părăsească Republica Moldova

Judecătorii CSJ nu îi permit lui Dodon să părăsească Republica Moldova

Fostul președinte al Republicii Moldova, rusofilul și românofobul Igor Dodon, acuzat de săvârșirea de corupție pasivă și de organizarea și primirea de finanțare a unui partid politic de la o „organizație criminală”, rămâne în continuare sub interdicția de a părăsi Republica Moldova. Decizia a fost anunțată luni, 4 septembrie, de către judecătorii Curții Supreme de Justiție.

„Inculpatul Dodon Igor, deja aflându-se în libertate, fără alte obligații decât nepărăsirea țării, ar putea întreprinde toate măsurile pentru a distruge, a influența unii martori, prin intimidarea publică a lor cu anumite declarații în afara procesului de judecată în fața instanței, ceea ce ar afecta grav caracterul obiectiv al procesului penal și ar facilita eschivarea de la răspundere și pedeapsă penală a numitului”, se arată în Decizia CSJ.

În data de 19 ianuarie, Dodon și avocații săi au depus o petiție la o ședință de judecată pentru a-i permite fostului președinte al R. Moldova să călătorească în România, unde fiul său minor ar fi trebuit să fie supus reabilitării post-COVID. Fostul președinte a depus în instanță o sesizare a medicului, ulterior Curtea Supremă de Justiție permițându-i să părăsească Moldova în perioada 28 ianuarie – 5 februarie pentru a-și însoți fiul minor în România pentru tratament.

Procurorii au efectuat o percheziție și au aflat că medicul care a emis cererea ca fiul lui Dodon să fie supus reabilitării nu cunoștea pacientul. El a declarat că a semnat sesizarea la solicitarea colegului său, soția unui consilier municipal din PSRM, partidul condus până de curând de Igor Dodon. Parchetul a trimis o petiție la Curtea Supremă de Justiție prin care a cerut ca Dodon să fie plasat în arest la domiciliu, fiindu-i interzisă, în același timp, posibilitatea de a părăsi țara. 

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, în ședința consiliului municipal din 1 februarie, a spus că medicul care a prescris tratament de reabilitare fiului fostului președinte Igor Dodon este soția consilierului municipal din PSRM, Dinari Cojocaru. „Soția dumneavoastră va fi supusă unei anchete oficiale pentru acțiunea ilegală pe care a comis-o și pentru deserviciu pe care l-a făcut domnului Dodon”, a spus Ceban la o ședință a consiliului municipal din 1 februarie.

Dinari Cojocaru a confirmat apoi că soția sa este medicul curant al copiilor lui Dodon. „Au fost înregistrați la ea chiar înainte ca Dodon să devină președinte. Ajutorul despre care vorbesc toată lumea este ajutorul obișnuit E27. Se precizează că copilul a fost la terapie intensivă din cauza covidului și acum are nevoie de reabilitare într-un sanatoriu. Nu indică unde ar trebui să meargă, cât să cheltuiască pe el și altele asemenea”, a subliniat el.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul ex-președintelui Igor Dodon, cercetat penal, privind prelungirea măsurii preventive de obligare în a nu părăsi țara pe 29 august, hotărârea judecătorească fiind făcută publică abia în seara zilei pe 4 septembrie.

„Respinge ca inadmisibil recursul declarat de către avocatul Balan Petru, în numele inculpatului Dodon Igor, împotriva încheierii Curții Supreme de Justiție din 17 iulie 2023 privind prelungirea măsurii preventive obligarea de a nu părăsi țara”, se arată în document. Decizia este irevocabilă și nu poate fi contestată.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.