Diplomații ruși au plecat, agenții – nu neapărat, antenele au rămas - scrie Europa Liberă. Cel puțin doi din cei 10 diplomați ruși rămași la Chișinău după recentele expulzări au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus, FSB, iar alții doi au înscrieri la adrese din Moscova asociate cu direcția de spionaj a armatei ruse, GRU, arată o investigație nouă a Europei Libere. Potrivit unor baze oficiale de date rusești consultate de Europa Liberă, printre diplomații ruși de la ambasada din Chișinău care au legături cu FSB se numără doi primi-secretari, adică oficiali de rang înalt în ierarhia diplomatică rusă, în timp ce atașatul militar și asistentul acestuia au înscrieri la adrese din Moscova folosite de GRU, direcția de spionaj a armatei ruse implicată în multiple acte de sabotaj și otrăvire de persoane în Europa.
Investigația Europei Libere arată cum Rusia continuă să-și completeze corpul diplomatic din ambasade cu oameni din serviciile de informații în ciuda eforturilor depuse de țări europene pentru a elimina spionii care activează sub acoperire diplomatică. O investigație din luna martie a Europei Libere arată că cel puțin trei diplomați ruși expulzați sau declarați indezirabili de țări membre ale UE, inclusiv din cauza suspiciunilor de spionaj, au reapărut ca diplomați ruși acreditați în Serbia.
Cine sunt diplomații ruși cu legături cu FSB
Asemeni multor guverne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău ține o „listă diplomatică” cu toți diplomații care lucrează în ambasadele străine și soții/soțiile lor.
Potrivit investigatorilor Europei Libere, lista actualizată după expulzarea diplomaților ruși și publicată de minister la 22 august arată că la Ambasada Federației Ruse din Chișinău au rămas numai 10 diplomați, care au fost acreditați în R. Moldova în perioade diferite, din 2013 până în 2022. Între aceștia se numără doi prim-secretari, Konstantin Ziablikov și Boris Sucilin. Potrivit bazelor de date guvernamentale rusești văzute de Europa Liberă, ambii au fost înregistrați în trecut la adrese ale FSB-ului, la Moscova.
Konstantin Ziablikov, prim-secretar: înscrieri guvernamentale rusești arată că, în perioada 2010-15, Ziablikov a avut adresa de reședință pe strada Bolșaia Lubianka 2, din Moscova, faimoasa adresă a fostului KGB din perioada sovietică, unde astăzi își are sediul FSB. În mai multe registre ale angajaților, locul de muncă al lui Ziablikov este trecut drept unitatea militară 14057, adică Direcția de contraspionaj militar a FSB pentru Districtul Militar Moscova.
Ziablikov apare alături de alte câteva sute de indivizi și pe o listă dată publicității în martie 2022 de Direcți de contraspionaj militar a Ucrainei, care îi identifică public pe aceștia drept angajați ai FSB „implicați în activități criminale” ale Rusiei în Europa. La Chișinău, Ziablikov a fost acreditat în calitate de diplomat în august 2021, iar la o lună după acreditare se întâlnea cu conducerea Direcției Generale a Carabinierilor. Un comunicat moldovean explica nevoia întâlnirii prin faptul că Ziablikov era „responsabil de securitatea spațiilor interne” ale ambasadei.
Boris Sucilin, prim-secretar: acreditat în R. Moldova în aprilie 2019, Sucilin apare într-un registru de înmatriculare a vehiculelor din Rusia cu adresa Proiezd Dobroliubova 3a, o stradă în nord-estul Moscovei, la care a fost înregistrat între 2014 și 2019. Clădirea situată la acea adresă este un cămin care aparținuse anterior unității militare nr. 93544 a FSB. O decizie a tribunalului orășenesc din Moscova, din 2011, spune că unitatea militară a fost desființată și înființat în locul ei un centru de instruire al FSB în domeniul noilor tehnologii informaționale.
Alți diplomați ruși aflați actualmente la post în R. Moldova au legături cu armata rusă și în primul rând, așa cum îl recomandă chiar funcția, atașatul militar și aerian, Andrei Lobov.
Andrei Lobov, atașat militar și aerian, a fost acreditat în R. Moldova și s-a alăturat ambasadei ruse din Chișinău pe 21 octombrie 2021. Înainte de aceasta, a deținut funcția de atașat militar, aerian și naval la ambasada rusă de la Riga, din 2014 până în 2019. Într-un comunicat al ministerului leton al apărării era prezentat, în 2017, drept colonel. A servit în unității de comunicații ale armatei ruse și a ocupat poziții de frunte în Statul Major al forțelor terestre ruse. Din 2013 până în 2014, a activat la ambasada rusă la Erevan.
Documente guvernamentale rusești sugerează însă posibile legături ale lui Lobov cu GRU. Potrivit unui registru al mijloacelor de transport, Lobov este înscris la Moscova pe adresa Narodnogo Opolcenia 48 k2. Un contract cu o companie care furnizează servicii de întreținere a clădirii situate la această adresă, arată că acesta este un bloc de locuințe al unității militare 22177.
Mai multe surse, inclusiv o decizie de judecată din Rusia identifică această clădire ca aparținând Academiei Militare a Ministerului rus al Apărării, cunoscută și drept „Conservatorul” GRU. Portalul rusesc Meduza a scris că la „Conservator” sunt pregătite atât cadre diplomatice ale armatei pentru funcțiile de atașați militari în ambasade, cât și agenți de informații militari.
Alte date din registrul mijloacelor de transport din Rusia vizând un presupus ofițer GRU expulzat în 2018 din Olanda unde ar fi activat sub acoperire diplomatică, arată că și acesta avea adresa la unitatea militară 22177, în blocul vecin cu cel al lui Lobov, potrivit unei relatări a Associated Press.