Actualitate Internă

FOTO: În comuna Puhoi din Ialoveni a fost inaugurat un bust al istoricului și profesorului universitar Gheorghe Palade, unul dintre marii artizani ai Mișcării de Eliberare Națională a Basarabiei

FOTO: În comuna Puhoi din Ialoveni a fost inaugurat un bust al istoricului și profesorului universitar Gheorghe Palade, unul dintre marii artizani ai Mișcării de Eliberare Națională a Basarabiei

În incinta Liceului Teoretic din Puhoi, raionul Ialoveni, a fost inaugurat un bust întru neuitarea istoricului și profesorului universitar Gheorghe Palade, unul dintre cei mai importanți artizani ai Mișcării de Eliberare Națională a Basarabiei. 

Preasfințitul Veniamin – episcop al Basarabiei de Sud – a sfințit bustul lui Gheorghe Palade, în prezența membrilor familiei regretatului istoric, profesorilor, și a elevilor liceului.

La eveniment au mai luat parte rectorul USM, Igor Șarov, dar și decanul Facultății de Istorie și Filosofie a USM, Igor Bercu. În discursul său, rectorul USM – Igor Șarov – a remarcat contribuția substanțială a lui Gheorghe Palade la educarea multiplelor generații de istorici, totodată cercetările sale științifice deschizând noi orizonturi în istoria neamului, scrie Deschide.md.

De asemenea, rectorul Igor Șarov, și el istoric de formație, profesor la catedra Facultății de Istorie și Filosofie a USM, a subliniat aportul deosebit adus de către Gheorghe Palade la consolidarea Mișcării de Eliberare și Renaștere Națională din cel de-al doilea stat românesc, la începutul tulburilor ani ‘90. 

Doctor în istorie, Gheorghe Palade s-a specializat pe perioada interbelică, fiind autorul mai multor lucrări științifice importante despre Basarabia, Bucovina și România Întregită. 

O listă cu realizările științifice ale istoricului poate fi accesată AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.