Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care activează în cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonată canonic a Patriarhiei ruse) și se declară de o „neprehănită curățenie sufletească”, deși obișnuiește să se implice și în politică de partea forțelor pro-ruse, a lansat acuzații grave la adresa reprezentanților Mitropoliei Basarabiei - Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Episcopul de Bălți al aceleași Mitropolii, preasfințitul Antonie. Marchel susține că cei din urmă au încălcat canoanele atunci când au sfințit terenul de pe strada Burebista din Bălți, acolo unde va fi construită o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc.
Preoții din România au venit „pe nepoftite” și „au sărit pe aiurea într-o grădină canonică a altei Biserici”
„Zilele trecute în municipiul nostru Bălți am avut o mulțime de preoți, slujitori din România. Pe nepoftite au venit și în felul acesta s-au năpustit, au sărit pe aiurea într-o grădină canonică aparținută altei Biserici. Au încălcat canoanele. Așa că încălcarea canoanelor sfinte pentru ei parcă a devenit o normalitate”, a declarat Episcop de Bălți și Fălești al Mitropoliei Moldovei, potrivit nordnews.md.
Potrivit sursei citate, la evenimentul din 31 august, când a fost sfințită și crucea viitoarei Catedrale care va purta numele „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei”, Episcopia de Bălți a întâlnit mai multe piedici în acest proiect.
„Este adevărat că lucrurile nu merg așa cum ne-am dorit noi, pentru că am avut tot timpul senzații că duhuri rele sunt mai multe decât cele bune, cei care ne sprijină, ne ajută, ne încurajează. Faptul că am întâlnit anumite piedici, am zis că poate dacă rostim o rugăciune în acest spațiu, să mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate peste Episcopia de Bălți, poate deblocăm cumva această stare. De aceea, azi avem invitații pe care-i vedeți, părinții Mitropoliți și părinții Episcopi. Am ținut foarte mult să fie prezenți preoți de peste Prut. Am zis să fie o prezență mai românească astăzi la Bălți, în acest oraș nedreptățit în perioada sovietică, rusificat exagerat și credem că rugăciunea de azi ne va ajuta să ieșim din impas”, a spus PS Antonie, Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.
Episcopul Marchel l-a comparat pe ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, cu Iuda, care l-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginți.
„În 1918, românii au venit cu mitralierele și au uitat să se întoarcă înapoi, până când nu le-a amintit Stalin”
Acesta a mai declarat că, în 1918, românii au venit cu „nahaica” și cu mitralierele și au uitat să se întoarcă înapoi din „ospeție”, până când nu le-a amintit Stalin unde este țara lor.
Sursa citată amintește că terenul unde Mitropolia Basarabiei va construi o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc la Bălţi a fost sfințit la 31 august curent, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Terenul pe care va fi ridicat centrul cultural a fost achiziționat cu sprijinul financiar al Guvernului României.
Precizăm că Episcolul Marchel a intrat adesea în vizorul public în urma comportamentului sau declarațiilor scandaloase.
A purtat simbolul agresiunii ruse în Ucraina
După agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, acesta a purtat cu mândrie în piept panglica Sf. Gheorghe, care simbolizează crimele comise de armata rusă și care a fost interzisă în Republica Moldova.
În 2021, într-un interviu pentru presa din Bălți, a declarat că România nu a făcut nimic bun pentru basarabenii din Republica Moldova și că „au luat și dus de aici tot ceea ce credeau că stă nepotrivit”.
„Eu sunt părtaș al limbii moldovenești, o iubesc și sunt conștient de ceea ce afirm. (…) Nu sunt specialist în domeniul lingvistic, dar am trăit 48 de ani, fiind sigur că vorbesc moldovenește. Insistențele celor care vor să mă convingă că această limbă nu e moldovenească nu m-au convins. Limba este o stare a sufletului, iar mie sufletul-mi șoptește că-s moldovean și vorbesc moldovenește”, a afirmat PS Marchel, în 2008, într-un interviu pentru „Timpul de dimineață”.