Vitali Denisov, șeful Sputnik Moldova, un instrument de propagandă a Federației Ruse în Republica Moldova, a fost expulzat și declarat persoană indezirabilă de către autoritățile moldovene pentru o perioadă de zece ani.
Denisov (56 de ani) a fost îndepărtat imediat, sub escortă, de pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unui act emis de Inspectoratul General pentru Migrație al MAI.
„Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”, argumentează Inspectoratul General pentru Migrație.
„Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfăşurat, desfăşoară ori în privinţa acesteia există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”, se mai arată în comunicatul instituției.
Într-un interviu acordat RIA Novosti, Denisov a declarat că i-a fost înmânată „o copie a deciziei prin care este informat că trebuie să părăsească țara în calitate de persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova”.
Cei de la Sputnik Moldova au scris astăzi că expulzarea a decurs foarte rapid, întrucât lui Denisov nu i s-a permis „să-și împacheteze lucrurile sau să-și ia animalele de companie înainte de plecare”.
Guvernul: „Se ocupa constant cu atacuri informaționale, minciună, propagandă și dezinformare”
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat într-o conferință de presă că Sputnik Moldova „se ocupa constant cu atacuri informaționale și dezinformare”.
„Autoritățile au toleranță zero împotriva știrilor false! Instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, minciună, propagandă și dezinformare.
Mesajul nostru este unul clar: Vom continua să protejăm interesele cetățenilor noștri.
Depinde de noi, întreaga societate, indiferent de ideologia politică sau limba vorbită să nu permitem să ne dezbine și să ne slăbească țara”, a declarat Daniel Vodă.
Rusia acuză autoritățile moldovene că „au depășit toate limitele” și „nu știu ce e libertatea de exprimare”
MAEIE a confirmat convocarea la Ministerul rus de Externe a însărcinatului cu afaceri ad interim al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a reacționat imediat la expulzarea directorului Sputnik Moldova, acuzând autoritățile moldovene că au o „atitudine inadecvată față de conceptul de democrație”.
„Aparent, ei nu știu ce înseamnă asta, nu știu ce e libertatea de exprimare, nu știu despre drepturile și libertățile jurnaliștilor. S-au învățat să scrie și să vorbească, dar nu știu să opereze cu aceste abilități. Eu o să le amintesc, poate îi trezesc, despre canelele rusești închise și experți care nu au fost lăsați să intre pe teritoriul Moldovei”, a comentat reprezentanta Moscovei.
Cu o reacție a venit și directorul general al grupului media „Rossiya Segodnya”, Dmitri Kiselev. Acesta afirmă că autoritățile Republicii Moldova depășesc orice limită, având în vedere că jurnalistul deține toate permisele necesare pentru a activa în Moldova - potrivit RIA Novosti.
„Politica distructivă a autorităților moldovenești depășește toate limitele relațiilor interstatale”, a spus Kiselev.
Portalul Sputnik Moldova, controlat și finanțat de Kremlin, a fost blocat după începerea agresiunii militare ruse în Ucraina
La 26 februarie 2022, adică la două zile după începerea războiului din Ucraina, Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chișinău a emis un ordin de blocare a portalului www.sputnik.md, motivând că promovează informații de incitare la ură și război.
La scurt timp, agenția rusească a anunțat că a deschis alte trei site-uri care pot fi accesate pe teritoriul Republicii Moldova.