Actualitate Internă

A murit Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova!

A murit Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova!

Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a murit aseară, decesul fiind anunțat pe contul să de socializare de către Constantin Tampiza, fost viceprim-ministru al R.Moldova în perioada 1991-1992. 

Mircea Snegur avea 83 de ani. Potrivit lui Tampiza, acesta a murit pe 13 septembrie la ora 23:30 din cauza unei boli incurabile.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940, satul Trifăneşti, judeţul Soroca (actualmente în raionul Floreşti). În anul 1956 a absolvit Şcoala Medie din satul Frumuşica (raionul Floreşti). Studiile superioare şi le-a făcut la Institutul Agricol din Chişinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiaşi Institut (1970-1972), obţinând titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole. 

În anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom şi preşedinte de colhoz în satul Lunga (raionul Floreşti). Ulterior a deţinut funcţiile de: director al Staţiei Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), şef al Direcţiei principale ştiinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie “Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Câmp din oraşul Bălţi (1978-1981) [2].

În perioada 1981-1985 a fost prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM). Din anul 1985 şi până în anul 1989 a deținut funcţia de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM). 

La 26 martie 1989 este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS. A fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

La 29 iulie 1989, Mircea Snegur este ales ca Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti (RSSM), iar apoi la 27 aprilie 1990 ca Preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. În momentul critic din august 1989, a acceptat să susţină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială şi revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor.

La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit preşedinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al acestei republici. De la 3 septembrie 1990 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în faţa lui Petru Lucinschi.

Fost activist al Partidului Comunist, Snegur a susţinut proclamarea independenţei Republicii Moldova şi a acţionat pentru recunoaşterea noului stat de către Occident. La 27 august 1991, Parlamentul adoptă Declaraţia de Independentă prin care Rep. Moldova este proclamată „stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.