Actualitate Internă

Leonard Orban, optimist în privința aderării R.Moldova la UE: „Din perspectiva integrării ridică probleme mult mai mici comparativ cu Ucraina. Are o șansă extraordinară”

Leonard Orban, optimist în privința aderării R.Moldova la UE: „Din perspectiva integrării ridică probleme mult mai mici comparativ cu Ucraina. Are o șansă extraordinară”

Republica Moldova are o șansă istorică să înceapă negocierile de aderare și să devanseze Ucraina în procesul de negociere, porivit fostului negociator-șef pentru aderarea României la Uniunea Europeană, Leonard Orban. Acesta consideră că dacă Republica Moldova va avea voință politică pentru a implementa reformele, capacitate administrativă și va rezolva problema transnistreană, este fezabil ca aderarea la UE să se producă în anul 2030, notează siteul IPN.

Negociatorul-șef al aderării României la UE, Leonard Orban, spune că situația geopolitică a creat premise pentru ca Republica Moldova și Ucraina să obțină statut de țări candidate la aderare, iar dacă vor fi realizate condiționalitățile Comisiei Europene, negocierile de aderare ar putea începe în curând.

„E o șansă istorică. E o șansă care nu trebuie ratată. România a avut o fereastră de oportunitate să înceapă negocierile de aderare în 2000, să le finalizeze în decembrie 2004 și să adere la UE în 2007. Republica Moldova, o țară mică, din perspectiva integrării ridică probleme mult mai mici comparativ cu Ucraina, are o șansă extraordinară. Părerea mea este că nu se va lua o decizie de începere a negocierilor de aderare cu Moldova, fără Ucraina. Începutul va fi comun. La pachet. Așa cum a fost în cazul României și Bulgariei. Dar în timpul negocierilor de aderare ritmul va fi diferit. Evident că mult mai repede ar putea să se integreze Republica Moldova, în condițiile în care va exista susținere politică materializată în eforturi de schimbare profundă, va exista capacitate administrativă și va fi rezolvată problema transnistreană. Sunt cele trei condiții care, dacă vor fi îndeplinite, Republica Moldova va avea o șansă bună”, a spus fostul negociator-șef al României pentru aderarea la Uniunea Europeană, Leonard Orban, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Reprezentanții guvernării de la Chișinău au anunțat în repetate rânduri că până în anul 2030 Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru eurointegrare. Potrivit lui Leonard Orban, cele mai importante condiții care trebuie realizate pentru a obține acest deziderat vizează reforma justiției și lupta cu corupția.

„Termenul 2030 pare unul extrem de ambițios, dar e un termen fezabil. Reforma justiției este crucială și este o chestiune esențială nu numai pentru Comisia Europeană, instituția care negociază, dar și pentru statele membre. La noi DNA a funcționat foarte bine. Sper că această structură nouă, Tribunalul Anticorupție, să nu fie doar o etichetă, ci să-și dovedească eficacitatea în lupta cu corupția”, a mai spus Leonard Orban.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.