Actualitate Internă

Prăbușirea lui Dodon. Rusofilul a luat-o pe urmele lui Andrei Năstase și se întoarce în punctul din care și-a început cariera politică. Dodon a devenit irelevant pentru Kremlin

Prăbușirea lui Dodon. Rusofilul a luat-o pe urmele lui Andrei Năstase și se întoarce în punctul din care și-a început cariera politică. Dodon a devenit irelevant pentru Kremlin

Cariera politică a ex-președintelui rusofil al Republicii Moldova – l-am numit pe infractorul, rusofilul și românofobul Igor Dodon – se îndreaptă cu pași repezi spre un dezastru total. După ce a devenit irelevant pentru Kremlin, care joacă acum cu Ivan Ceban și Ilan Șor, iată că Dodon a ajuns în stadiul în care e cât pe ce să se întoarcă în punctul de unde și-a început cariera politică.  

Mai exact, Dodon a fost nominalizat de către Biroul Executiv al PSRM în postura de candidat care va deschide lista consilierilor socialiști pentru Consiliul Municipal Chișinău (CMC), în perspectiva alegerilor locale din această toamnă, repetând practic una dintre primele sale acțiuni politice – în 2011, a fost ales consilier în CMC, funcție la care a renunțat în favoarea mandatului de deputat. 

„Vă informez că am luat decizia, colegii din echipă au luat decizia, ca în fruntea listei în Consiliul Municipal Chișinău să merg eu, personal, Dodon Igor. De aceea, candidez în calitate de consilier municipal, primul pe listă al socialiștior, la alegerile din 5 noiembrie”, a anunțat rusofilul.

Precizăm că, la sfârșitul lunii martie, Igor Dodon a declarat că, cel mai probabil, el ar putea fi candidatul PSRM la alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului. Cu toate acestea, în luna iulie, Dodon a dat-o la întors, întrucât majoritatea membrilor de partid din raioane sunt „împotriva” candidaturii sale. Pe 2 august, PSRM a anunțat că deputatul Adrian Albu este candidatul partidului la alegerile pentru funcția de primar al capitalei. 

În cadrul unui interviu exclusiv acordat pentru Podul.md, jurnalistul Alex Cozer a declarat că Dodon a primit interzis de la Moscova în a candida la funcția de primar general al Chișinăului, precizând că, cel mai probabil, Kremlinul nu-și dorește ca Ivan Ceban (despre care Podul.ro și Podul.mdtot avertizează că e pionul de bază al Kremlinului în politica din stânga Prutului), să fie lipsit de voturile necesare pentru a fi reales fără emoții în funcția de primar încă din primul tur al alegerilor, fără a risca pierderea Chișinăului – vedeți interviul AICI

Dodon, pe urmele lui Andrei Năstase

Cariera politică a lui Dodon poate fi comparată cu cea a fostului lider al mișcării protestatare anti-oligarhice din 2015 – dubiosul Andrei Năstase –, cel care a deținut, la apogeul luptei instituționale împotriva sistemului oligarhului Plahotniuc, mai multe funcții publice în stat, fiind deputat în Parlamentul Republicii Moldova, între 9 martie–26 iulie 2019, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne al R.Moldova, între 8 iunie-14 noiembrie 2019. Ulterior a devenit primar general al municipiului Chișinău, în mod provizoriu, în perioada 8 octombrie-11 noiembrie 2019, prin decizia instanței, iar astăzi a ajuns un simplu consilier în CMC, ales pe listele PPDA. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.