Actualitate Internă

Președinta Maia Sandu a primit, la New York, premiul „Freedom Fighter”

Președinta Maia Sandu a primit, la New York, premiul „Freedom Fighter”

Aflată la New York, la invitația secretarului general al ONU, pentru a participa la lucrările celei de-a 78-a Adunări Generale a Națiunilor Unite, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiul “Freedom Fighter” 2023 din partea think tank-ului Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

„Sunt onorată să primesc premiul Freedom Fighter Award 2023 din partea CEPA, un semn de recunoaștere a angajamentului Moldovei față de democrație și lumea liberă. În fața unor provocări precum invazia Rusiei în Ucraina și asaltul hibrid împotriva Moldovei, rămânem rezilienți. Vă mulțumim că ați văzut reziliența noastră”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, într-un comunicat, președinția R.Moldova a precizat că premiul a fost acordat în semn de “recunoaștere a angajamentului cetățenilor Republicii Moldova pentru democrație și valorile lumii libere”.

În marja Adunării Generale a ONU, Maia Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni precum președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale, transmite IPN.

De asemenea, șefa statului a discutat cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, subliniind aprecierea pentru suportul constant american.

Administrația prezidențială precizează că în cadrul primei sale zile la Adunarea Generală a ONU, președinta Maia Sandu a subliniat progresele pe care țara le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023.

„În pofida provocărilor recente, precum pandemia COVID-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Moldova și-a consolidat angajamentul către ODD. Președinta a evidențiat măsurile adoptate în sectorul energetic, inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile”, se menționează într-un comunicat de presă al Președinției.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.