Editorial

Cine poate salva Republica Moldova?

Cine poate salva Republica Moldova?

Republica Moldova se zbate în continuare să rămână pe linia de plutire. Cetățenii duc o luptă de zi de zi cu sărăcia și încearcă să supraviețuiască. Numărul celor care au plecat din țară este uriaș, iar contribuția lor la economia și la supraviețuirea celor de acasă este extrem de importantă. Remitențele, banii care vin din diasporă în Republica Moldova sunt în jurul cifrei de un miliard și jumătate de dolari, iar ei intră în consum, ajutând atât populați cât și firmele private.

România, Germania Franța, SUA alocă bani și suport pentru Republica Moldova. Pentru că situația este gravă, iar statul moldovean arată ca un muribund ținut în viață doar de ajutorul primit din exterior.

Această radiografie o știu aproape toți cetățenii moldoveni. Nu trebuie detaliată prea mult. Întrebarea este dacă se mai poate face ceva?

Până a răspunde la această întrebare, haideți să ne uităm un pic la România. Acum, deși este o criză și țara este afectată și ea de războiul din Ucraina, de inflație, de creșterea prețurilor la facturi, putem observa că România are cea mai mică inflație din zonă – 13,4% – în timp ce Ungaria are 20%, iar Bulgaria are 15%. Comparativ cu situația Țărilor Baltice, inflația din România pare să fie sub control, chiar dacă se situează peste media UE (10,9%).

O altă statistică extrem de importantă este cea a Produsului Intern Brut per capita. România a evoluat,  de la un PIB/capita de 1.669,98 dolari în anul 2000 la un PIB/capita de 14.825,21 dolari în anul 2022.

Astăzi suntem pe locul 6 în UE la producția de mașini și pe locul 4 la producția de cereale. 

România a avut din 2000 și până acum, o creștere economică de 800%, cea mai mare din UE. Mai sunt și multe neajunsuri, nu curge lapte și miere, dar situația statistică arată că țara a progresat enorm.

Progresul României se datorează nu numai românilor, ci și apartenenței la Uniunea Europeană. Nu puteam ajunge aici fără să facem parte din familia europeană, fără să dezvoltăm relațiile economice cu țările membre și fără fondurile europene.

La nivelul populației, la nivelul clasei politice aderarea la UE a fost un deziderat asumat. Majoritatea covârșitoare a românilor a vrut în UE și în NATO, iar clasa politică a fost în consens pe aceste subiecte. Indiferent cât s-au păruit pe alte probleme, când a venit vorba de aceste deziderate, politicienii din toate partidele și-au dat mâna

Știm foarte bine că acest lucru nu este posibil în Republica Moldova. O parte a clasei politice nu vrea dezlipirea de Moscova. De aceea, avem încă și o parte extrem de importantă a populației care nu dorește aderarea la UE. 

Dacă lucrurile nu se vor schimba, este foarte probabil ca să avem parte de aceeași sărăcie, de același stat eșuat încă mult timp de aici înainte, până vor mai rămâne și mai puțini acasă. Este momentul ca moldovenii să se uite atenți la cifre, la statistici, la lucruri concrete și să se uite mai puțin în gura politicienilor. 

Mai poate fi Moscova o șansă pentru evoluția Republicii Moldova? O țară care acum este izolată pentru cruzimile sale, pentru crimele de război, o țară care a dovedit că nici măcar în industria militară nu mai excelează, mai poate fi un reper? 

Are Moscova puterea economică să susțină Republica Moldova, să aloce toate aceste fonduri pe care le alocă Vestul ca statul moldovean să nu moară? A dat Federația Rusă măcar jumătate din cât a dat România?

Nu. Răspunsul la toate întrebările e NU.

De aceea, este momentul ca moldovenii să se exprime și să dicteze ei politicienilor drumul pe care statul moldovean trebuie să îl urmeze în următoarea perioadă. Este timpul ca, indiferent de simpatiile politice, populația să își dea răspunsul corect la aceste întrebări. Nimeni nu îți spune ”urăște Rusia”, dar evaluează corect situația. Dacă simți că există o singură variantă corectă, mergi pe ea. Este clar că jocul de până acum, ”statul cu fundul în două luntrii” nu mai merge.

Nu am  niciun dubiu că politicienii vor menține același joc. Liderii PSRM sau liderii Shor nu vor o schimbare de paradigmă, pentru că știu că în Vest politicienii care fură și sunt prinși se duc la pușcărie. Doar că ei fură și tu rămâi cu kuliokul gol, fără posibilitatea de a decide ceva cu adevărat. De aceea, schimbarea poate veni doar de la cetățeni. Poți fi membru PSRM, sau membru celui mai mic partid de stânga din Republica Moldova, dar dacă te uiți atent la realități, vei vedea că singura șansă de supraviețuire a Republicii Moldova este să meargă către Vest. Singurul ajutor dezinteresat îi vine din România. Singurele țări care pot să îi acorde ajutor sunt cele din UE și SUA.

Acum poți vedea mai bine că Moscova înseamnă crime, frig, foamete, lipsa viitorului.

Referințe: Imaginea zilei: creștere economică de aproape 800% a României, între anii 2000-2022, cea mai mare din UE (economedia.ro)

Analiză UBB: România, depășită de Ungaria la creșterea prețurilor, în timp ce inflația în Europa atinge un nivel record al ultimilor 20 de ani (monitorulcj.ro)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.