Actualitate Internă

Decizie definitivă a Curții Constituționale: membrii ȘOR nu vor putea participa la alegeri în următorii cinci ani! Peste 5500 de șoriști sunt afectați de această hotărâre

Decizie definitivă a Curții Constituționale: membrii ȘOR nu vor putea participa la alegeri în următorii cinci ani! Peste 5500 de șoriști sunt afectați de această hotărâre

Curtea Constituțională a sistat examinarea sesizării Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, cu privire la restricționarea participării la alegeri pentru o perioadă de până la cinci ani, după ce în aprobarea deciziei s-a constatat o paritate de voturi, transmite siteul Radio Chișinău.

Magistrații constituționali au reluat marți, examinarea acestei sesizări, iar în seara zilei Curtea a anunțat că la adoptarea hotărârii au fost două voturi pentru admiterea sesizării și alte două pentru respingerea ei. Astfel, procesul privind controlul constituționalității prevederilor contestate din Codul electoral a fost sistat.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Pe parcursul zilei, membri și simpatizanți ai fostului partid al oligarhului fugar Ilan Șor au manifestat în fața Înaltei Curți împotriva legii adoptate de Parlament, în iulie, care prevede că membrii partidelor declarate neconstituționale nu pot fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani. La demonstrație a participat și deputata Marina Tauber, cercetată în două cauze penale.

Prezentând poziția reclamanților, avocatul Vadim Banaru a spus că aceștia nu sunt de acord că toate persoanele care au avut funcții în conducerea partidului sau au fost implicate în alegerile partidului li s-a interzis să candideze la alegeri pentru o perioadă de la 3 la 5 ani, scrie Radio Europa Liberă.

„S-a impus o restricție foarte generală unui cerc foarte larg de persoane fără nicio individualizare a responsabilității fiecărei persoane. De fapt, a fost luată o decizie politică de a impune o sancțiune colectivă foștilor membri ai partidului, care a fost declarat neconstituțional”, a declarat Banaru. Potrivit avocatului, aceste modificări legislative limitează dreptul poporului de a alege și încalcă principiul prezumpției de nevinovăție.

Un alt avocat al reclamanților, Denis Calaida, a afirmat că, după calculele lui, interdicția ar putea afecta drepturile a aproximativ 5.582 de persoane care au fost membri ai organelor executive ale Partidului Șor. El a mai menționat că încă 636 de persoane dețineau funcții elective, printre care 516 consilieri locali, 43 primari și 5 deputați.

Reprezentanta Parlamentului, Claudia Lachi, a respins argumentele reclamanților. Potrivit ei, restricțiile au fost introduse pentru a preveni posibile pericole viitoare pentru ordinea constituțională.

„Statul nu poate aștepta ca un partid politic să preia puterea și să pună în aplicare o politică incompatibilă cu standardele Convenției", a afirmat ea. Lachi a mai adăugat că „dreptul de a fi aleși" nu este un drept absolut și poate fi restrâns în anumite circumstanțe. 

„Curtea Constituțională a RM, care este în captivitate totală față de puterea politică,  nu a putut lua nicio decizie cu privire la sesizarea deputaților partidului politic „ȘOR” referitor la  constituționalitatea restricțiilor incluse în Codul electoral, care încalcă dreptul de a candida membrilor unui partid declarat neconstituțional. Voturile s-au divizat în 2 pro și 2 contra, în condițiile în care un judecător a lipsit. În aceste circumstanțe, conform prevederilor legale, procesul este sistat, iar legea contestată rămâne în vigoare. Doar doi judecători din această componență a Curții mai au demnitate și respect față de Constituție și drepturile omului. În rest, toate deciziile sunt luate de avocatul Maiei Sandu și adeptul fidel al PAS Nicolae Roșca”, a scris și infractorul Ilan Șor pe pagina sa publică de Facebook. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.