Actualitate Internă

Igor Dodon s-a ascuns de brațul legii tocmai în Salina de la Praid

Igor Dodon s-a ascuns de brațul legii tocmai în Salina de la Praid

Fostul președinte al Moldovei, rusofilul și românofobul Igor Dodon, a anunțat pe 23 septembrie, prin intermediul unei postări pe Facebook, că el și fiul său au ajuns la salina din localitatea românească Praid. Fostului președinte i s-a interzis să părăsească țara în mai 2022, ultima restricție fiind aplicată în data de 4 septembrie 2023.
Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată în judeţul Harghita. Salina se află în bazinul munţilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid - Ocna de Jos - Ocna de Sus. Salina se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.

În salina Praid se efectuează un tratament subteran speleo - şi climatoterapeutic, ca metodă simplă şi eficientă de ameliorare a stării bolnavilor suferinzi de boli ale căilor respiratorii, de menţinere şi refacere a echilibrului sufletesc şi tonusului sistemului nervos vegetativ. În anul 2009, salina Praid a fost cea mai vizitată salină din România, cu peste 200.000 de turişti anual, fiind urmată apoi de Slănic Prahova, cu peste 150.000 de turişti.

Fostului președinte al Republicii Moldova, rusofilul și românofobul Igor Dodon, acuzat de săvârșirea de corupție pasivă și de organizarea și primirea de finanțare a unui partid politic de la o „organizație criminală”, i s-a interzis pentru ultima dată să părăsească Republica Moldova printr-o decizie anunțată luni, 4 septembrie, de către judecătorii Curții Supreme de Justiție.

„Inculpatul Dodon Igor, deja aflându-se în libertate, fără alte obligații decât nepărăsirea țării, ar putea întreprinde toate măsurile pentru a distruge, a influența unii martori, prin intimidarea publică a lor cu anumite declarații în afara procesului de judecată în fața instanței, ceea ce ar afecta grav caracterul obiectiv al procesului penal și ar facilita eschivarea de la răspundere și pedeapsă penală a numitului”, se arăta în Decizia CSJ.

Ulterior însă, în data de 14 septembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție i-a permis ex-președintelui Igor Dodon, acuzat de corupție, organizarea și primirea finanțării unui partid politic de la o „organizație criminală”, să părăsească Republica Moldova.

„Timp de un an și jumătate am stat 180 de zile în arest la domiciliu, interdicția de a părăsi țara era în vigoare pentru 300 de zile. Astăzi, aceste restricții au fost ridicate. Cred că această decizie este corectă, dar târziu. Nu am de gând să mă ascund, nu am de gând să plec din Moldova. […] Dar aș vrea să plec în străinătate cu familia mea pentru două sau trei zile”, a spus Dodon.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.