Actualitate Internă

O ambasadoare a UE o contrazice pe Maia Sandu în problema transnistreană. „Bruxelles-ul nu dorește să integreze state cu conflicte pe teritoriul lor” / „Nu cred că cineva din UE ar fi dat Moldovei asemenea asigurări”

O ambasadoare a UE o contrazice pe Maia Sandu în problema transnistreană. „Bruxelles-ul nu dorește să integreze state cu conflicte pe teritoriul lor” / „Nu cred că cineva din UE ar fi dat Moldovei asemenea asigurări”

Într-un interviu acordat la sfârșitul lunii septembrie publicației ucrainene Evropeiska Pravda, noua ambasadoare a Uniunii Europene în Ucraina, Katarina Mathernova a spus că blocul cu 27 de membri nu dorește să integreze state cu conflicte pe teritoriul lor, scrie siteul Radio Europa Liberă.

Declarațiile ambasadoarei au venit la doar câteva zile după ce președinta Maia Sandu sugera, într-o emisiune TV, că nerezolvarea conflictului transnistrean nu va fi un obstacol de netrecut în calea aderării la UE a R.Moldova. Podul a scris AICI despre declarațiile liderei de la Chișinău privind posibilitatea ca D.Moldova să adere la UE și cu „problema transnistreană netranșată”. De asemenea, Podul a atras atenția în repetate rânduri că singura soluție pentru o integrare rapidă a Moldova în UE e reUnirea.

CITEȘTE ȘI: Analistul româno-canadian Cazimir Țino explică detaliat de ce R.Moldova și România trebuie să facă urgent reUnirea. „Dacă vom înțelege semnele timpului, ar trebui să profităm de această conjunctură!”

Ambasadoarea Mathernova, care și-a depus săptămâna trecută scrisorile de acreditare la Kiev în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost întrebată de Evropeiska Pravda dacă este adevărat că Moldova ar fi fost asigurată de UE că va putea adera cu sau fără rezolvarea conflictului transnistrean.

„În primul rând, nu prea cred că cineva din UE ar fi dat Moldovei asemenea asigurări. Aș spune că dimpotrivă, experiența extinderilor anterioare este că nimeni nu-și dorește în UE conflicte teritoriale. Cred că UE este foarte prudentă în această privință”, a răspuns Mathernova.

Pe de altă parte, diplomata europeană a spus că „dinamica extinderii UE și perspectiva aderării pot deveni o motivație importantă pentru integrare”.

„Cu alte cuvinte, perspectiva aderării atât a malului drept, cât și stâng al Nistrului ar putea fi o motivație pentru reintegrare. Mai degrabă așa văd lucrurile, decât aducerea (în UE) a unei țări cu o dispută teritorială”, a mai precizat Mathernova (foto jos).

Maia Sandu a precizat, în cadrul emisiunii Новая неделя с Анатолием Голя, că „UE nu mai condiționează integrarea europeană a RM cu reintegrarea țării și soluționarea conflictului transnistrean. Pe de altă parte, oamenii noștri de pe malul stâng vor vedea ce înseamnă integrarea în UE”. Ea sublinia faptul că nu se renunță la regiunea transnistreană.

„Problema va fi soluționată ulterior, dacă nu o vom putea soluționa până la aderarea Moldovei în UE”, mai spunea Maia Sandu.

Opinia editorului european al Europei Libere

Rikard Jozwiak: „Uniunea Europeană încă nu are o poziție fermă în ce privește rezolvarea conflictelor în țările candidate. Strategia ei este de expectativă. Nimeni nu se așteaptă ca Moldova, Ucraina sau Georgia să adere de îndată, iar în Uniunea Europeană are loc un proces așa de amplu de rescriere a unor politici, încât cel mai bine este să așteptăm ce aduce timpul.

Așteptăm să vedem cum se termină războiul din Ucraina (în speranța că se termină), cum reușește UE să se reformeze și cum își va îndeplini trioul Moldova-Ucraina-Georgia sarcinile pe care i le-a încredințat Uniunea”.

Katarina Mathernova și Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.