Actualitate Internă

Turnură de situație la Curtea Constituțională: Persoanele asociate Partidului criminal Șor, declarat ilegal, POT participa în alegeri! Doi judecători au avut opinii separate

Turnură de situație la Curtea Constituțională: Persoanele asociate Partidului criminal Șor, declarat ilegal, POT participa în alegeri! Doi judecători au avut opinii separate

Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat neconstituționale unele prevederi propuse și votate recent de PAS în Parlament, și care interziceau persoanelor asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri în următorii trei ani. 

Decizia luată astăzi este definitivă, așadar nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Doi judecători, însă, au avut opinii separate legate de acest subiect. Este vorba despre Nicolae Roșca, președintele Înaltei Curți, și magistrata Liuba Șova.

În urma aceste decizii, membrii grupului criminal organizat, sub fosta denumire a Partidului Șor, pot candida la orice scrutine electorale din Republica Moldova, independent sau din partea altor forțe politice. Următoarele alegeri sunt cele locale generale, programate pentru data de 5 noiembrie 2023.

Precizăm că Partidul Șor a fost declarat neconstituțional în luna iunie 2023, după ce Guvernul a expediat Curții Constituționale sesizarea privind verificarea constituționalității formațiunii, având argumente concludente că acest partid încalcă legislația Republicii Moldova.

Potrivit autorităților, există argumente care denotă că prin toate activitățile sale, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete rusești. În sesizare se mai menționa că la toate scrutinele la care a participat, Partidul Șor a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală.

Amintim că oligarhul fugar Ilan Șor a fost condamnat în aprilie 2023 la 15 ani de închisoare, printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău, care a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești. Hotărârea este definitivă și nu poate fi contestată.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.