Actualitate Internă

VIDEO. Republica Moldova va avea o nouă Strategie de Securitate Naţională. Care este noua viziune de apărare a Chișinăului în contextul în care Federația Rusă „reprezintă amenințarea cea mai mare” / „Am stabilit trei obiective pentru această strategie”

VIDEO. Republica Moldova va avea o nouă Strategie de Securitate Naţională. Care este noua viziune de apărare a Chișinăului în contextul în care Federația Rusă „reprezintă amenințarea cea mai mare” / „Am stabilit trei obiective pentru această strategie”

Președinta Maia Sandu a prezentat, miercuri, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate proiectul Strategiei Securității Naționale, lidera precizând că sectorul apărării a fost ignorat în ultimele trei decenii, iar această atitudine s-a dovedit complet iresponsabilă.

Prima direcție de acțiune este sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare și securitate. Documentul se axează pe progresul gradual pe calea soluționării conflictului transnistrean pe cale pașnică. O altă direcție de acțiune ține de dezvoltarea parteneriatelor de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii, transmite IPN.

Dezbaterea şi aprobarea noii strategii în Parlamentul de la Chişinău ar urma să se încheie până la sfârşitul anului.

 „Lumea întreagă este zguduită în prezent de atacuri ce distrug pacea și ordinea cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii. Asistăm la un război inuman declanșat de Rusia în Ucraina. Vedem atacuri sângeroase asupra Israelului și violențe îngrozitoare împotriva civililor. Tratatele internaționale, granițele recunoscute, demnitatea umană - toate sunt călcate în picioare de forțe care vor să aducă violență și haos la nivel mondial. Noi, aici în Moldova, nu ne putem preface că aceste lucruri nu ne vizează. Dacă ignorăm realitatea dură, ea nu dispare”, a declarat șefa statului într-un briefing de presă. VIDEO integral la finalul textului

„Atitudinea ostilă a Federației Ruse față de Republica Moldova reprezintă amenințarea cea mai mare. Această amenințare este accentuată de războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. Am stabilit 3 obiective pentru această strategie: primul să oferim siguranță tuturor cetățenilor Republicii Moldova, al doilea să creăm un stat puternic și respectat și al treilea ține de integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru că noi vedem integrarea europeană a Republicii Moldova nu doar ca pe un proiect care să ne ajute să creștem bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova. Pentru noi, integrarea europeană este singura modalitate de a consolida democrația”, a precizat lidera de la Chișinău. 

Potrivit președintei Sandu, Moldova trebuie să fie de partea celor care promovează pacea și respectul pentru hotarele recunoscute internațional. Or Moldova își poate proteja cetățenii doar fiind parte a lumii libere și în cooperare  cu lumea liberă.

„Azi, la CSS, am prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune pe care vom merge pentru a asigura și consolida securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean. Vom proteja și garanta siguranța tuturor cetățenilor. Moldova trebuie să-și poată proteja populația, ceea ce înseamnă că trebuie să tratăm securitatea națională mai responsabil, mai serios și cu mai multă pregătire decât am făcut-o în ultimii 30 de ani. Vom crea un stat puternic și respectat”, susține Maia Sandu.

Președinta spune că Moldova vrea să fie în relații bune cu toate țările. Dar Moldova nu se poate înțelege cu cei care îi vor răul, care nu respectă alegerea și oamenii. Astăzi există două mari pericole la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova.

Șefa statului a declarat că Uniunea Europeană rămâne unul dintre pilonii de bază ai securității pe continentul european. Dorința noastră de aderare la UE urmărește modernizarea și dezvoltarea economică a Moldovei, precum și garantarea securității cuprinzătoare – energetice, cibernetice, informaționale și militare – securitatea tuturor cetățenilor țării.

Potrivit ei, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este un alt element-cheie al securității noastre naționale. Vom continua să extindem și să aprofundăm acest parteneriat pentru a-l valorifica la capacitate maximă. „Securitatea Europei se bazează pe colaborare, efort colectiv și NATO. Vom intensifica cooperarea și interoperabilitatea cu Alianța Nord-Atlantică și țările-membre în vederea consolidării capacităților Armatei Naționale de a proteja țara și cetățenii noștri”, mai spune președinta.

DIRECŢIILE DE ACŢIUNE ALE STRATEGIEI SECURITĂŢII NAŢIONALE 1. ÎNTĂRIREA SECTORULUI DE APĂRARE 2. SOLUȚIONAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN 3. PARTENERIATE DE SECURITATE 4. COMBATEREA CORUPȚIEI 5. CONTRIBUTIA LA SECURITATEA REGIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ



 

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.