Actualitate Internă Cap de pod

PROBELE care relevă cum i-a ajutat Ivan Ceban pe infractorii Andronachi și Şor să acapareze terenul Hotelului Național din Chișinău. Expert: „Primarul Chișinăului e specialist la minciuni”

PROBELE care relevă cum i-a ajutat Ivan Ceban pe infractorii Andronachi și Şor să acapareze terenul Hotelului Național din Chișinău. Expert: „Primarul Chișinăului e specialist la minciuni”

După ce primarul rusofil al Chișinăului, Ion Ceban, s-a lăudat ieri că terenul adiacent Hotelului Naţional a revenit în proprietatea municipiului „datorită acțiunilor echipei Primăriei” și că „au fost multiple învinuiri fără suport juridic în spațiul public”, expertul Sergiu Tofilat a venit astăzi cu o serie de detalii documentate prin care a spulberat minciunile edilului.

„Am declarat că dl Ceban e specialist la minciuni, mai jos examinăm probele.

1. Terenul de 1,2 ha adiacent hotelului Naţional a fost transmis ilegal în arendă prin decizia CMC. În baza ei a fost semnat contract de arendă şi instituită superficie legală.

Curtea Supremă a anulat decizia CMC cu arenda terenului pe 23 septembrie 2020. Vedeţi în imagine un extras din încheierea CSJ. Curtea a anulat decizia CMC, dar nu şi contractul de arendă. Respectiv, ca terenul să revină înapoi la municipiu, Primăria trebuia să se adreseze imediat în judecată ca să ceară anularea contractului!

2. Cum credeţi, cât timp le-a luat lui Ceban şi funcţionarilor din Primărie să se adreseze în judecată să anuleze contractul de arendă? Primăria s-a adresat în instanţă abia în ianuarie 2022, adică peste un an şi jumătate după ce Curtea Supremă a anulat arenda! A trebuit ca noi cu Stefan Gligor să depunem denunţ la Procuratură şi CNA (august 2021), iar CNA să solicite Primăriei ca să execute hotărârea Curţii Supreme - să ceară în judecată anularea contractului de arendă. Asta se vede în textul ordonanţei de refuz din 16 decembrie 2021 şi ordonanţei repetate de refuz din 13 mai 2022.

3. Dar ce au făcut Ceban şi funcţionarii din Primăriei în perioada septembrie 2020 (când CSJ a anulat arenda terenului) până în ianuarie 2022 (când Primăria s-a adresat în judecată)? De ce nu s-au grăbit să recupereze terenul?

Foarte simplu. Funcţionarii primăriei ajutau gruparea Andronachi-Şor să acapareze ilegal terenul. Spre exemplu, în martie 2021, şefa direcţiei Arhitectură prezenta la Consiliul Urbanistic proiectul de demolare a hotelului şi construcţiei unui „centru multifuncţional” pe tot terenul de 1,2 ha, fără a menţiona că de fapt Curtea Supremă a anulat arenda! A ascuns acest lucru de la membrii Consiliului Urbanistic, i-a indus în eroare. Vedeţi în imagine extrasul din procesul verbal. Mai departe, peste o lună Pretura centrul organiza „consultări publice” la proiectul lui Andronachi-Şor (vedeţi imaginea mai jos).

În concluzie, Ceban şi funcţionarii din Primăriei au scuipat pe hotărârea CSJ şi au întreprins acţiuni să-i ajute pe Andronachi-Şor să acapareze terenul. După ce noi am depus denunţ la Procuratură şi CNA, brusc Primăria şi-a amintit că trebuie să meargă în judecată pentru a anula şi contractul de arendă".

În acest context, Sergiu Tofilat i-a adresat câteva întrebări publice lui Ion Ceban:

"a) De ce Primăria nu s-a adresat în judecată să ceară anularea contractului de arendă în anul 2020, imediat ce a primit hotărârea CSJ?

b) De ce funcţionarii Primăriei au ignorat hotărârea CSJ şi au continuat promovarea proiectului lui Andronachi-Şor la şedinţa Consiliului Urbanistic (martie 2021), la consultările publice (aprilie 2021, iunie 2021)?

c) A desfăşurat Ion Ceban anchetă de serviciu să identifice care funcţionari au elaborat decizia CMC cu arenda, care a fost anulată de CSJ?

d) A desfăşurat Ion Ceban anchetă de serviciu ca să vadă care funcţionari au ignorat hotărârea CSJ şi au continuat să acţioneze în interesele grupării Andronachi-Şor pentru acapararea terenului?

e) Care funcţionari din Primărie au fost demişi în rezultatul acestor anchete de serviciu?".

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.