Actualitate Internă

Fostul procuror general al R.Moldova, acuzat de fapte grave de corupție, a obținut câștig de cauză la CEDO. Chișinăul urmează să-i achite despăgubiri de mii de euro. Numit de rusofilul Dodon în fruntea Procuraturii generale, Alexandr Stoianoglo este acum convins că va fi repus în funcție

Fostul procuror general al R.Moldova, acuzat de fapte grave de corupție, a obținut câștig de cauză la CEDO. Chișinăul urmează să-i achite despăgubiri de mii de euro. Numit de rusofilul Dodon în fruntea Procuraturii generale, Alexandr Stoianoglo este acum convins că va fi repus în funcție

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză constroversatului Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general al R.Moldova, magistrat acuzat de numeroase și grave fapte de corupție, stabilind că autoritățile moldovene i-ar fi încălcat drepturile când l-au suspendat din funcție în 2021. Stoianoglo urmează să primească, din partea R.Moldova, și 3.600 de euro din cele 20.000 de euro cerute drept daune morale. 

În decizia pronunțată pe 24 octombrie, CEDO constată că autoritățile moldovene i-au încălcat lui Stoianoglo dreptul la un proces echitabil. Curtea a notat că, în principiu, suspendarea lui putea fi justificată, dar a atenționat că statul trebuia să-i ofere posibilitatea de a contesta suspendarea, pentru a se asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar, arată publicația Moldova Radio Europa Liberă. 

Într-o conferință de presă, Stoianoglo a explicat că scopul său nu a fost să ia bani de la statul moldovean, ci să-și facă dreptate. Fostul procuror general crede că Guvernul va căuta soluții pentru a evita executarea deciziei CEDO. El spune сă, dacă nu va ajunge la o soluție amiabilă cu autoritățile, va „depune tot efortul pentru a încasa prejudiciul moral și material de la cei care i-au fabricat dosare penale”.

Stoianoglo, numit la conducerea Procuraturii Generale de fostul președinte rusofil Igor Dodon, în 2019, s-a arătat convins că va reveni în funcția de procuror general: „Înțeleg că în perioada guvernării actuale asta va fi foarte greu, dar știu că nu am încălcat nimic”.

Anticorupie.md arată că Stoianoglo este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să scape de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare. Procurorii susţin în rechizitoriu că prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzaţii, bugetului public național i s-a adus un prejudiciu de 869 224 839,76 lei.

Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Alexandru Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. Cifra a fost făcută publică într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie prin care a anunţat că a fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr, în care Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. 

Stoianoglo este acuzat și că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, asociată cu același afaceist controversat, Veaceslav Platon. Acesta ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.

Totodată, Procuratura Anticorupţie continuă investigaţiile în alt dosar, în care Stoianoglo este învinuit de îmbogăţire ilicită. În cercetarea procurorilor se mai află şi dosarul în care lui Stoianoglo i se incriminează abuzul în serviciu comis în perioada când se afla în funcţia de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

Alexandr Stoianoglo se consideră nevinovat și respinge toate acuzațiile aduse.

Fostul ministru al Justiției din perioada 2021-2023, Sergiu Litvinenco, spunea că Stoianoglo că este o „marionetă în mâinile unor mari funcționari corupți și hoți care jefuiesc Moldova de zeci de ani”.

Deputatul PAS Lilian Carp, cel care a sesizat în 2021 Consiliul Superior al Procurorilor, în baza căreia a fost suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo, consideră că de vină pentru decizia CEDO ar fi procurorii care ar fi acționat intenționat într-un mod eronat. Într-o reacție pentru Radio Chișinău, Lilian Carp a sugerat că nu renunță la acuzațiile pe care i le-a adus anterior lui Stoianoglo.

„Este o  decizie pe procedură din partea Procuraturii, în primul rând, și aceasta mă duce la gândul că modalitatea cum a fost dusă, a fost făcută special, pentru a-i da câștig de cauză,  și i-a fost dată pe procedură, nu pentru faptul că dl Stoianoglo nu ar fi încălcat legea, ca să înțeleagă toată lumea. Este o condamnare pe procedură după modul cum a acționat Procuratura de la Chișinău. Iar noi vedem cum ei acționează și în raport cu alte dosare de mare corupție care nu se mișcă și mă face să gândesc că e un sabotaj în activitatea lor”, a spus Carp.

„Eu am făcut sesizarea, nu eu am luat decizia despre felul cum trebuie să acționeze Procuratura. Eu am făcut sesizarea către CSP, mai departe CSP s-a sesizat și a acționat. Deja modalitatea în care au acționat mă duce gândul că, așa cum o fac ei de obicei, în raport cu un procuror sau judecător, lasă locuri de interpretări pentru a putea să revină fie în funcție, fie să-i dea câștig de cauză. CEDO nu a dat câștig de cauză precum că Stoianoglo nu a încălcat legea. Decizia se referă la procedură. Ceea ce a făcut Stoianoglo rămâne în vigoare”, a mai arătat Lilian Carp.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.